Művészeknek kínál pályázati lehetőséget a Műegyetem kutatási témák rendhagyó feldolgozásához.

A Rezidenciaprogram keretében kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek.

Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen lesz elérhető a művészek és a műszaki, mérnöki és természettudományos kutatók újszerű együttműködési formája. A program célja a kutatások kulturális-társadalmi kontextusainak megértése, a művészet és a tudomány közötti diskurzus kialakítása, egy újfajta kommunikáció inspirálása. A BME és a Pro Progressio Alapítvány hat kutatási témakörhöz kapcsolódóan várja azoknak az alkotóknak a pályázatait, akik szívesen részt vennének az innovatív programban. A részletes pályázati kiírás a program weboldalán olvasható.

A BME Művészeti Rezidenciaprogram a fennállásának 240. évfordulóját ünneplő Műegyetem jubileumi programsorozatához kapcsolódik, amely két tetszőleges művészeti terület alkotói és a műegyetemi kutatók közötti szinergiákat hivatott életre hívni. A pályázati támogatást elnyerők a program keretében az egyetem valamely tanszékével, laborjával vagy kutatócsoportjával működnek majd együtt. Az alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munka megismerése után, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, műalkotásokat létrehozva.

A program időtartama 10 hónap, az innovatív együttműködési időszakot az elkészült munkák bemutatása zárja. A kiválasztott művészek tevékenységükhöz kapcsolódóan az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak. Bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait.

A benyújtott pályázatok az alábbi 6 témakörhöz kapcsolódhatnak:
Bepillantás az építőanyagok belső világába – innovatív képfeldolgozási módszerekkel.
Mozgás és művészet – a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése.
Áramlások szépsége – a flowélmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása.
Műszaki színtan – színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája.
Biomechanika, avagy határterület a mérnöki és orvosi tudományok között, a természet ihlette mérnöki szerkezetek.
Anyagtan és anyagszerkezet.

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A megpályázható témák további részletes ismertetése és a résztvevőket támogató mentorkutatók a program honlapján ismerhetők meg. A felhívásra benyújtott pályázatokat a leendő mentorok véleményezik, a nyerteseket pedig szakmai zsűri választja ki, amelynek elnöke Kicsiny Balázs képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

A Művészeti Rezidenciaprogram a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatásával valósul meg. A fennállásának 25. évfordulóját 2021-ben ünneplő Pro Progressio Alapítvány a Műegyetem közhasznú alapítványaként többek között tehetséggondozással, az egyetemi hagyományok ápolásával és az innovációs tevékenység támogatásával foglalkozik.

x támogatott tartalom