A Doc Around Europe, az európai dokumentumfilm-fesztiválok hálózata Magyarországról is elérhető VOD platformot indított, ahol friss dokumentumfilmes alkotásokat kínál.

A felületen évente legalább negyven különleges, új dokumentumfilm lesz elérhető, amelyeket a hálózat tagjai válogatnak saját fesztiváljaik kínálatából – közölte a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál szerdán az MTI-vel. Az induló válogatásban szerepel a fesztiválnyertes Budapest siló című magyar dokumentumfilm is, valamint a spanyol, francia, német és a balkáni régió fiatal alkotóinak munkái. A hivatalos bemutató február 18-án a Berlinálén, a European Film Marketen lesz.

A doc-around-europe.net a kreatív dokumentumfilmek támogatásával és népszerűsítésével foglalkozó Doc Around Europe európai fesztiválhálózat új VOD (video on demand) platformja. A hálózat a digitális eszközök felé nyit annak érdekében, hogy az új hangokat és rendezőket támogassa, és a szélesebb közönséget is elérje.

A fesztiválhálózat tagjai – a DocsBarcelona, a DOK.fest München, a MakeDox, a FIPADOC és a Verzió – azzal a céllal hozták létre a platformot, hogy a dokumentumfilmeket a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék, és erősítsék a filmek jelenlétét a nemzetközi piacon. A platform sokszínű felhozatalt kínál, és évente negyven új filmet mutat be, amelyeket az egyes filmfesztiválok válogatnak ki a saját régiójukban készült dokumentumfilmekből. A rövidfilmek 2 euróért, az egész estés dokumentumfilmek 5 euróért streamelhetők, és 48 órán belül többször is megnézhetők.

A Doc Around Europe új platformjának célja a feltörekvő tehetségek és az új európai rendezők támogatása, népszerűsítése. Emellett az európai és nemzetközi filmszakma kurátorait, programigazgatóit, vásárlóit és forgalmazóit is megcélozza, hogy több lehetőséget biztosítson a filmeknek és alkotóiknak. A döntéshozók a VOD platformra ingyenesen regisztrálhatnak.

A Verzió Dokumentumfilm Fesztivál kurátorai nemzetközi partnereikhez hasonlóan az elmúlt években bemutatott diák- és elsőfilmek közül válogattak. A streamelhető magyar filmek: Budapest siló, Ezt levezekelni nem lehet, KIM, Elmúlt, oszt jól van, Örökség, Mindhalálig.

A magyar alkotók filmjei mellett külföldi alkotók munkáit is meg lehet tekinteni. Például az Afganisztán első női taxisofőrjét bemutató Oh Dear Sara is elérhető lesz, de ellátogathatunk Katalónia északkeleti csücskébe (The Wind that Moves Us), a Száva folyó vidékére (Sava), vagy betekinthetünk egy lisszaboni ortodox parókia életébe (May the Earth Become the Sky).

A Doc Around Europe hálózatot a Kreatív Európa Media programja támogatja.

A képen részlet az Ezt levezekelni nem lehet című filmből. Forrás: Verzió Dokumentumfilm Fesztivál