fbpx

Új rendezvényteret avattak az Operaház épületében

Új, multifunkciós rendezvényteret avattak a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének tetőterében. A Medgyaszay-terem az intézmény új örökös tagjai, Sümegi Eszter és Szőnyi Nóra köszöntésével és saját alapítású díjainak átadásával nyílt meg szerdán.

A Medgyaszay-teremben is érezhető mindaz, ami az Operaházat a magyar kultúra zászlóshajójává teszi. A gyönyörűen felújított, történeti terek fölött jött létre ez a multifunkciós terem, amely bizonyítja: ebben az intézményben nem elég a maximum – hangsúlyozta a szerdai megnyitón a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté emlékeztetett arra, hogy az Ybl Miklós tervezte dalszínházban Medgyaszay István építész hozta létre azt a teret – az Andrássy úti front felőli tetőzet fedélszékében betonoszlopok beépítésével –, amely több mint száz éven át jelmezraktárként működött.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hozzátette, az épület elmúlt ötéves felújítását követően, a jelmezraktár Eiffel Műhelyházba költözésével a dalszínház saját tervei alapján alakította ki – Medgyaszay-terem néven – új, 430 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényterét. Az Andrássy úti homlokzat mögött sikerült olyan, mintegy 100 fő befogadóképességű rendezvényteret létrehozni, amely egyaránt otthona lehet dalesteknek, kiállításoknak, kamarakoncerteknek, ifjúsági programoknak, ének- és gyermekkari próbáknak és egyéb rendezvényeknek – közölte. Ókovács Szilveszter elmondása szerint

az Operaház saját gyártású akusztikai elemekkel tette zenei előadások befogadására is alkalmassá a termet,

amely a karzatlépcsőházakon keresztül és az ott található liftek segítségével is megközelíthető. Szinetár Miklós, az Operaház örökös tagok testületének elnöke üdvözölte, hogy a dalszínház ezúttal nem elhunyt tagok helyett választott új örökös tagokat, hanem két fővel megemelte a testület létszámát.

Szőnyi Nóra Liszt-díjas balettművész átveszi a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet igazoló oklevelet Ókovács Szilveszter főigazgatótól

A balett világnapján elsőként Szőnyi Nóra Liszt-díjas balettművész, érdemes művész vehette át a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet igazoló oklevelet, majd az intézmény legrangosabb elismerésében részesült Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész is.

A posztumusz örökös tag oklevelet Kodály Zoltán zeneszerző nevében özvegye, Kodály Zoltánné, Horváth Bálint operaénekes érdemes művész nevében pedig szintén özvegye, Mészöly Katalin vette át. A magánénekesek közül a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat Szemere Zita és Palerdi András, az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Perencz Béla vehette át az ünnepségen.

A Závodszky Zoltán-díjban, amelyet a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészek kaphatnak meg, Szántó Andrea és Rácz István részesült.

Az énekkari, zenekari tagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad énekkari művésze László Tünde szoprán és Kovács Gyula tenor, zenekari művésze Rácz Ottó oboaművész, kartáncosa Takamori Miju és Cottonaro Geatano grand sujet-k lettek.

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Pergel Dániel, a világítási és vizuális tár vezetője, valamint Bertók László főgondnok vehette át, „Az előadásokért” emlékérmet pedig Tóth Erika játékmester és Schaul Imre díszítő, zsinórmester kapta meg. Az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Csiki Gábor énekkari karigazgató és Kákay István művelődésszervezési és képzési osztályvezető nyerte el.

Az Operaház idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél. Idén második alkalommal adta át a Magyar Állami Operaház az általa alapított Opera Corpus sajtódíjat, az elismerésben idén Kondor Kata, a Fidelio komolyzenei és operai rovatvezetője részesült.

Fotók: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei