A madridi Pradóban restaurált és kiállított Dávid és Góliát eredeti formájában tárja fel a hangsúlyos fény-árnyék ábrázolás erejét, illetve a kép eddig ismeretlen elemeit is megmutatja.

Caravaggio Dávid és Góliátja – a művész eredetiségének szemléletes példája – alapos restauráláson esett át, amelynek során a festményről eltávolították a szennyeződéseket, az oxidálódott, elszíneződött lakkrétegeket. A munkálatok elsődleges célja a festmény színeinek helyreállítása volt.

A restaurálás elsősorban Almudena Sánchez nevéhez köthető, aki újra láthatóvá tette az alkotás eredeti értékeit, köztük a kompozíció mélységeit, és a kép olyan, rég elfeledett momentumait tárta fel, mint például a fiatal Dávid fejét körülvevő fény és a rövidülésben megfestett Góliát. A kiváló állapotban levő festmény röntgenvizsgálatának köszönhetően Caravaggio festési technikájáról is eddig ismeretlen információkat tudtak meg a művészettörténészek.


65858d47a4be3e983a2bdf76.jpg
Caravaggio Dávid Góliát fejével (1600 körül; olaj, vászon; 110,4 x 91,3 cm) című alkotása restaurálás előtt és után

A festmény a múzeum új tárlatának része, amely a caravaggizmus, azaz a Caravaggio által megteremtett realizmus jelenségét, annak nemzetközi hatását mutatja be.

Fotók: Museo Nacional del Prado