Egy árván maradt, esendő kislány, egy velejéig gonosz mostoha, két kegyetlen mostohatestvér, galambok, borsó és lencse, elhagyott cipellő; végül öröm, boldogság és hercegi igazságszolgáltatás: ez a Grimm fivérek klasszikus Hamupipőkéje dióhéjban – a világ meseirodalmának egyik legnépszerűbb darabja.

„Gimesi Dóra adaptációja a viktoriánus Angliába helyezi és új színekkel gazdagítja az alapművet” – mondja Markó Róbert rendező. Bár távoli korba került a mese, az igazsága megmarad. Két világrend csap itt össze: Hamupipőke, a fiúsan szertelen, szabadszellemű kamasz és a mostoha, a régi, klasszikus világrend hűséges őrzője. Tulajdonképpen egy kamaszlány és a szülei számos konfliktussal terhelt viszonyát láthatjuk a színpadon.

Prohászka Fanni és Koller Krisztián

„Sok kérdést felvet ez a mese az elbizonytalanodás kapcsán is. Számos trauma, tragédia törheti meg az életutunkat: az apa elvesztése, a mostohaanya érkezése, a családi béke megbomlása… Hogyan menjünk tovább? Küzdelem, elengedés, új célok meghatározása – milyen stratégiát válasszunk? Bízom benne, hogy ezek a kérdések sokáig tudnak majd munkálkodni a nézőkben” – ajánlja az előadást Markó Róbert.

A Hamupipőkét alakító Prohászka Fanni elárulta, már az olvasópróbán elvarázsolták őt a jelmezek és díszletek tervei, és maga az átirat is, ami megtartva a mese kedvességét és báját, mégis kihangsúlyozza az emberi igazságokat. „Nagyon sok mesei elemet, varázslatot az emberi döntések helyettesítenek Gimesi Dóra átiratában. Így sokkal inkább szól az emberről, a saját döntésekről, az útkeresésről” – magyarázza a színművésznő.

Tizennégy évvel ezelőtt a mostohát alakító Seres Ildikó maga is megrendezte a Hamupipőkét; ő a rokokó világába képzelte a Romhányi József-féle történetet. „Markó Róbert a viktoriánus korba helyezi. Izgalmas korszak ez, az ipari forradalom, a találmányok kora. Ez a mostoha talán kevésbé elfogult lányaival, sok energiát fektet nevelésükbe, azt remélve, jövőjüket majd egy jó házasság biztosítja. Ő maga is új férjétől várja az anyagi biztonságot, akinek váratlan halála nem rázza meg különösebben. Kemény, törtető, céltudatos nő. Minden vágya, hogy királyi anyós lehessen” – meséli a színművésznő.

„Néha hátra kell lépni, és hagyni a fiatalokat, hogy megvívhassák saját csatáikat. Ez a Hamupipőke kicsit más, mint ahogy eddig ismertük. Vele nem csak egyszerűen megtörténnek a dolgok. Képes megfogalmazni a vágyait, érdekli a világ, döntéseket hoz, saját sorsát alakítja. Olyan példa, akivel könnyű és érdemes azonosulni” – ajánlja az előadást Seres Ildikó.

Nyitókép: Prohászka Fanni

Fotók: Éder Vera