A 2021/2022-es évadban új színtérrel is várja a nézőket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a kamarateremben 90 előadás lesz látható.

A társulat a következő évadban 18 bemutatóval készül. Nyolc nagyszínpadi, öt kamara-, két felolvasószínházi, egy tantermi és két meseelőadás lesz a premierek között. Ezt az évadbemutató sajtótájékoztatón ismertették hétfőn Salgótarjánban.

Simon Lajos igazgató a nagyszínpadi premierek között említette Bródy Sándor A tanítónő és Luigi Pirandello IV. Henrik című színművét, valamint két olyan előadást, amelyet a jubileumok jegyében adnak elő.

A tízéves színház 2022. január 27-én, Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóján mutatja be Topolcsányi Laura Macskakő című, az 1920-as év városát megidéző drámáját. A színdarab a Zenthe 100 Drámapályázat egyik fődíjas alkotása.

Újabb évfordulós darab lesz a Szépkilátás munkacímű előadás: a teátrum fennállásának 10. évfordulójára készülő zenés ősbemutatóban a városlakók személyes kisvárosi történetei jelennek meg Tarnóczi Jakab rendezésében.

Évfordulós premier lesz a Csonka Lili című színmű is a Felolvasószínházban. A darab témája Salgótarján feldolgozatlan múltja, benne az 1956-os sortűz, de a középpontban az 1989-es rendszerváltást követő gazdasági összeomlás áll azok sorsával, akiket tönkretett ez a helyzet.

A kamaraterem mellett új színtér lesz a Fő téri szabadtéri színpad is, ahol augusztus 3. és 16. között először rendezik meg a Zenthe-nyár elnevezésű programot. A hét előadás között lesz operettgála, a Tanulmány a nőkről – zenés válóok két részben vagy a 6árok – a béke ára a Nógrád Táncegyüttes előadásában.

Az igazgató beszámolt arról, hogy nyolc színházlakást
alakítottak ki az önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és helyi
vállalkozók támogatásával a nem helyben élő társulati tagok számára. Szólt
arról is, hogy az önkormányzat 12 millió forintos fejlesztési hitelt biztosít a
színháznak a raktárkapacitás bővítésére.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Dániel Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón elismeréssel beszélt arról, hogy bár a színház 2020. október 28-án tartotta utolsó salgótarjáni előadását, és az évadban 216 előadás maradt el, ami 80 ezer nézőt jelent, a társulat a pandémiás időszakban sem állt le, online előadásokat tartott, és dolgozott a bemutatókon.

A nyitóképen Simon Kata, Mikecz Estilla, dr. Dániel Zoltán, Simon Lajos, Fekete Zsolt, Susán Ferenc és Kocsis Pál az évad ismertetésén.

Fotók forrása: a színház Facebook-oldala