A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a Közel 80 éve történt... – Adatok, tények, történetek a szovjet fogságból című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.

Érdeklődő az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján ingyenesen látogatható Terror Háza Múzeumban 2022. október 23-án.
MTI/Kovács Anikó
Terror Háza Múzeum. Fotó: Kovács Anikó / MTI

Pogrányi Lovas Miklós, az Alapjogokért Központ vezető kutatója a Kárpátaljai Szövetség budapesti székházában rendezett könyvbemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a „Szovjetunió a múlté, de a nemzetközi baloldal polipja tovább él és fojtogatja a nyugati kultúrát”. Úgy fogalmazott, hogy a marxizmus nem vész el, csak átalakul, és képviselői manapság a fontosabb nemzetközi szervezetekben is jelen vannak. „Ne engedjük terjeszkedni a polipot, a csápokat le kell vágni” – mondta a kutató.

Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának (GKNT) elnöke arról beszélt, a kötettel fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy 80 éve, 1944-ben „a náci birodalom embertelen, népirtó ideológiáját és tevékenységét ősztől fokozatosan felváltotta a szovjet szocialista birodalom ember- és istentelen ideológiája és terrorja”. Ismertetése szerint a szovjetek a csaknem hétszázezer katona mellett mintegy 300 ezer civilt vittek el Magyarországról. A társadalom erőszakos átalakításához hozzátartozott a társadalom megfélemlítése, a tömeges elhurcolás, amiről több mint negyven éven keresztül nem lehetett beszélni – tette hozzá. Elmondta, hogy a most megjelent kötetben határon inneni és túli történészek adnak betekintést a legújabb kutatásokba, többek között a Kárpát-medencei szovjet lágerekről adnak információkat.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke a kötet bemutatóján azt mondta, az elmúlt tizenöt-húsz évben jelentős előrelépés történt a gulág- és gupvikutatások terén. Mára a Szovjetunióba hurcoltak sorsa a nemzeti emlékezet részévé vált – emelte ki. Elismerősen szólt a kötetről, külön kiemelte, hogy számos fiatal kutató tanulmánya is helyet kapott a könyvben. Arra is kitért, hogy a kötetben megjelennek az első kutatási adatok azokról az orosz levéltári kartonokról, amelyek 2019-ben kerültek a magyar állam tulajdonába.

Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „fojtogató valóság, hogy Európában különbséget tesznek a nemzeti szocializmus és a kommunizmus megítélésében, holott mindkét rendszer egy tőről fakad”. Hozzátette, a kommunizmust még ma is „ünneplik” Nyugat-Európában, példaként említette, hogy kommunista diktátorok arcképével díszített tárgyakat, pólókat lehet vásárolni európai bolhapiacokon.