Az Illúzió kiállított anyaga nagyrészt nagyméretű, 180×200 cm-es képekből áll. Az egyik térben a látogatók megtekinthetik Herman grandiózus installációját, amelyet 2015 nyarán a XII. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion fémszobrászati és képzőművészeti alkotótáborban készített, és azóta átdolgozott. A vásznakon a művésztelep tematikájához kapcsolódva ipari tárgyak jelennek meg, a környezetükből kiragadva, a perspektíva figyelembe vételével egymás mellett felállítva. A festmények installációja egy belső, bejárható szakrális teret alakít ki benne egy vasból megformált kenyérrel.

 

A Galéria másik termében egy nagyméretű lebegő vászon mellett szintén festmények kapnak helyet, amelyeket az illúzió mint gyűjtőfogalom kapcsolja össze. Az illúzió, vagyis érzéki csalódás egy pszichológiai folyamat, amely során félreértelmezzük a valóságból érkező ingereket, így elménkben hamis kép jön létre. Ugyanez történik, amikor egyes, önmagukban is megálló alkotások egymás mellé kerülnek, és ez által a kontextus által a mondanivalójuk is megváltozik.

12645112_10153862107503194_279120934188275225_n

 

Herman a következőképp ír alkotói tevékenységének gyökereiről: ?Megtanultam emlékezni és megismertem Istent, akinek földi helytartói két éven keresztül minden szabad vasárnapomtól, gyermekkorom cseperedő szabadságától fosztottak meg. Most már nem bánom. Bánom viszont, hogy életem elszalasztott pillanatait keserű kínok között vagyok kénytelen újraélni, megidézve minden olyan körülöttem ma már nem létező élményt, dolgot, embert, ami, és aki korábban segítettek megtapasztalni az igazság azon örömét, ami szabaddá tesz. Ez nem nagy bánat! Ma már érzem, hogy a legnagyobb szerencse az, hogy mindennek ára van. Ezt elfogadtam. Most már ezt is tudom és rájöttem, hogy a fény az mindig belülről jön és ez nem egy felismerés, nem illúzió, hanem maga a valóság.?

 

Az emberi test titkai

A Várfok Project Room első kiállításán 2016 februárjában ismét egy ígéretes fiatal tehetség, Nemes Anna mutatkozik be legújabb alkotásaival. Nemes ? aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Bukta Imre osztályában ? fiatal kora ellenére több egyéni és számos csoportos kiállításon mutatta már be alkotásait.

 

Művészi érdeklődésének középpontjában az ember (emberi test) áll. Míg korábbi alkotásain fogyatékosok, testépítők, családtagok ? vagy éppen állatok ? jelentek meg, addig a Várfok Project Roomban bemutatott legújabb festményeken a hozzá közel álló személyek mellett saját magát ábrázoló alkotások is főszerepbe kerülnek, így meztelen fekvő alakokat, vagy különféle grimaszokba meredt önarcképeket láthatunk a falakon. Az testek csupán önmagukban, a környezetükből és kontextusukból kiragadva jelennek meg, ezáltal is a reflexív hozzáállást erősítve, egészen az emberi psziché mélyéig hatolva.

 

NEMES_Anna

Nemes Anna munkáit az akvarell technikájának egyedi használata határozza meg: monumentális, nagyméretű vásznain üres, fehér háttérben lebegő alakok jelennek meg. A nagy technikai tudással és precizitással megalkotott művein különböző színű akvarell-foltok és azoknak összekapcsolódásai alkotják a figurális kompozíciót. Ez a különleges módszer lehetővé teszi számára, hogy művein a testek materiális tömege feloldódjon a vízfesték áttetsző rétegeiben.