Magyarország kivételes tehetségű fiataljai, a Junior Templeton Fellow-k nyilvános bemutatkozásának és szélesebb körű kapcsolatépítésének közösségi alkalmat teremtő rendezvénysorozat indult a Magyar Templeton Program szervezésében. A Templeton Talks és Networking Day elnevezésű, három részből álló eseménysorozat szeptember 29-ei, első felvonásán négy Junior Templeton Fellow mutatkozott be társainak, valamint a Junior Templeton Fellow Network tagjainak, és osztotta meg különleges, kognitív tehetségén alapuló tudását, az őt foglalkoztató témát és a szemléletét.

 

TempletonTalks2

Nem elég tudni, mutatni is kell

?A Magyar Templeton Programban a tehetségek személyre szabott tehetséggazdagító programok és lehetőségek közül választhatnak, amelyeknek fő fókusza ? a tehetségterület kibontakoztatása mellett ? azoknak a szociális képességeknek és ?soft skilleknek? a fejlesztése, amelyek elengedhetetlenül fontosak a nagybetűs életben való boldoguláshoz. Fontos, hogy magukat és a szemléletüket meg tudják mutatni és széles körben el tudják fogadtatni annak érdekében, hogy a tehetségek képesek legyenek majd tudásukat felelős módon a társadalom javára fordítani? ? mondta Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program vezetője.

 

A Templeton Talks és Networking Day újabb állomást jelent a tehetségek kibontakozásának támogatásában. Az esemény lehetőséget ad a Junior Templeton Fellow-knak arra, hogy a közösségi kapcsolatépítés és a szakmai visszajelzések segítségével megmutathassák képességeiket és tudásukat egymás és a nagyközönség számára. A fiatal előadók professzionális kommunikációs tréner segítségével, személyre szabott konzultációk során készülhettek fel első publikus megméretésükre. A tréning során megtanulhatták, hogyan tartsák fenn a közönség figyelmét és adják át üzeneteiket gondolatébresztő és dinamikus módon.

 

Inspiráció és közösség

A Magyar Templeton Program szakmai stábja rendkívül fontosnak tartja, hogy a Fellow-k hiteles személyektől, a ma kiválóságaitól olyan útravalót kapjanak, amely ebben a fogékony és képlékeny időszakban segíti őket a szakmai és a mindennapi életben való eligazodásban. Ennek jegyében a szervezők a Templeton Talks és Networking Dayre minden alkalommal egy vagy több vendégelőadót is meghívnak a ma kiválóságai közül.

A szeptember 29-ei eseményt Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor alapítója, a Magyar Tehetség Nagykövete indította előadásával, majd a következő Junior Templeton Fellow-k adhattak motivációt és inspirációt a közösségnek:

Koman Zsombor Junior Templeton Fellow, 22 éves: a CEU-n tanul matematikát, előadásában a modellezés és absztrakció lényegi bemutatásán keresztül mutatott rá a világ és a matematika kapcsolatára.

Gál Réka Junior Templeton Fellow, 11 éves: absztrakt rajzán mutatta be a gyökerek és a szülők szerepét saját magunk megismerésében.

Kádár Anett Julianna Junior Templeton Fellow, 30 éves: zeneművészeti és bölcsész szakon végzett Debrecenben, jelenleg a doktori disszertációját írja. Előadásában középkori zenei kódok alkalmazási lehetőségeit mutatta be a modern multimédiás filmgyártásban. ?Azt mutattam be, mennyire fontos, hogy milyen hanganyag szól bizonyos képek alatt egy-egy filmben. Megnéztük például, hogy a Star Wars harci jelenete milyen hatást kelt a nézőkben, ha a Micimackó zenéje szól alatta. Mindenki felismerte a különbséget. Jót nevettek rajta. Léteznek bizonyos zenei kódok, melyeket már a középkorban és az azt követő korszakban is használtak a zenében a szöveg és a tartalom pontos megjelenítésére. Megnéztük, hogy a középkori és a reneszánsz zeneszerzők által használt hangközök és dallamfordulatok hogyan fejezik ki ugyanazt a jelentést a mai filmzenékben, és hogyan hasznosíthatóak a fulldome filmekhez és az immersive art anmációkhoz íródó zenékben? ? magyarázta Kádár Anett Julianna, miről is szól a témája.

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow, 28 éves: az MTA ÖK Duna-Kutató Intézetében tudományos segédmunkatársként és intézményi kommunikációs felelősként dolgozik. A kutatómunka során szerzett motivációjáról és szakmai irányváltoztatásairól beszélt.

 

TempletonTalks

Élmények és események

A Magyar Templeton Program azt is célul tűzte ki, hogy minden Fellow-nak legalább egy, akár az egész életét jelentősen befolyásoló, meghatározó élményben legyen része, amely előre viheti őt a pályáján. A program szervezői úgy gondolják, hogy a Templeton Talks és Networking Day ezt a lehetőséget is megadhatja a fiataloknak, valamint hozzájárul az értékrendjük formálásához, a felelősségvállaláshoz és ahhoz a motivációhoz, hogy tevékenységükkel az emberiség javát szolgálják. A rendezvénysorozat folytatásában, október 25-én és november 30-án újabb Junior Templeton Fellow-k mutatkoznak majd be, illetve a meghívott neves vendégelőadók között szerepel a tervek szerint Csermely Péter, Klein Dávid, Meskó Bertalan és Mérő László is.

 

?Hiszünk abban: a Magyar Templeton Program hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövő sikeres tudósait, üzletembereit és véleményformálóit előre lendítse az útján. Az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy ezeknek a fiataloknak óriási igényük van egy inspiráló, segítő közösségre, ahol együttes erővel nagyszerű dolgokra lehetnek képesek. Bízom benne: a Templeton Talks és Networking Day eseménysorozata segít a Junior Templeton Fellow Network tagjainak abban, hogy még inkább kapcsolódhassanak egymáshoz és újabb közös célokat fedezzenek fel? ? nyilatkozta Péter-Szarka Szilvia, a Magyar Templeton Program szakmai vezetője.