Tabajdi Gábor immár sokadik kötetében foglalkozik a 20. századi magyar történelem jelenségeivel és eseményeivel. Az Ungváry Krisztiánnal közösen írt Budapest a diktatúrák árnyékában című útikalauza után legújabb könyve, a Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989 is földrajzi szempontból közelíti meg témáját, ezúttal a pártállami besúgóhálózat működését. A kötet a helyszíneket emeli ki, legyen szó köz- vagy magánépületről, rávilágítva arra, hogy a megfigyelők és a megfigyeltek milyen közel éltek egymáshoz: ugyanoda jártak szórakozni, dolgozni.

fortepan_5276
A Budapesti Rendőr-főkapitányság 1950-ben

A 86. Ünnepi Könyhét egyik kiemelkedő új megjelenésének a június 5-én tartott könyvbemutatója is egyedi struktúrát követett: a sajtó képviselőit Tabajdi Gábor vezetette körbe Budapest belvárosában, kiemelve épületeket, helyszíneket, korabeli fényképekkel illusztrálva. A séta a Ferenciek terétől a Gerlóczy kávéházig tartott, érintve a Váci, a Kígyó, a Petőfi Sándor utcákat, valamint a Pilvax kávéházat is. A fenti utcákban konspirációs, azaz K-lakások működtek, ahol a titkosszolgálat munkatársai találkozhattak, megfigyeléseket végezhettek. A körültekintő álcázások ellenére előfordult, hogy az ügynökök munkájára fény derült, akár a szomoszédok, akár a házmester által. Az Antall-család megfigyelése például több mint 40 évig tartott, a későbbi miniszterelnök pedig egy alkalommal le is bekutatta az őt követő személyeket.

fortepan_38936
A Belvárosi kávéház (Klotild-palota) 1980-ban

Mivel a helyszínek többsége, ha nem is eredeti állapotukban, de ma is látogathatóak, Tabajdi a kötetet ?történelmi útikönyvnek? nevezi, ezálta a tudományos ismeretterjesztő műfajba tartozik és akár további kutatásokra ösztönözheti az olvasókat. Bár rengeteg dokumentumot megsemmisítettek, az Országos Széchenyi Könyvtárban körülbelül 600 ügynök rövid életrajza is olvasható már. ?Bizonyos esetekben feltárul, hogy egy állambiztonsági tiszt hol lakott, hol kezdte a napját, hol dolgozott, hol találkozott az ügynökeivel, esténként hol szórakozott stb. Életszerűbben tárul föl az állambiztonság belső világa, botrányokkal, korrupcióval. Ezekből próbáltam egy olyan válogatást összeállítani, ami által lokalizálhatóak ezek a megtörtént esetek.?