A stúdiót 53 évvel ezelőtti alapítása óta vezető Mikulás Ferenc producer június 1-jén átadja a stafétát Bán János írónak, az M5 korábbi csatornaigazgatójának, a Kecskeméti Médiacentrum korábbi főszerkesztőjének.

D__US20220506010_16.jpg
Bán János, az M5 csatornaigazgatója beszédet mond a Toldi díjátadó ünnepségén a kecskeméti rajzfilmstúdióban 2022. május 6-án. Fotó: Ujvári Sándor / MTI

„Visszatekintve a kezdetekre nagyjából azt képzeltem el a főtéren állva, mint ami megvalósult. Úgy gondoltam, hogy kicsit gyorsabban történik majd mindez, de ez nem rajtam, inkább a társadalmi viszonyokon múlott – mondta el a hiros.hu-nak adott interjúban Mikulás Ferenc. – Ügyvezetőként csak az lett volna a dolgom, hogy nyereséget hozzak a tulajdonosoknak. Ezzel szemben nemcsak külföldi bérmunkát és koprodukciókat készítettünk, hogy fenntartsuk a céget, hanem felvállaltuk a nemzeti animáció- és filmgyártás ügyét. Azoknak az értékeknek a megőrzését, amelyekbe beleszülettünk. Így készülhetett el a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Mondák a magyar történelemből sorozat.”

A lap kérdésére Mikulás elmondta, hogy szeretné előkészíteni az átmenetet, szeretne segíteni annak, aki a feladatait átveszi. Bár korábban Fülöp Józsefet, a MOME leköszönő rektorát  (itt interjúztunk vele) is megkereste, ő budapestiként nem vállalta a vidéki stúdió vezetését, így az ideális utódot a kecskeméti Bán Jánosban találta meg, akivel több hónapja rendszeresen egyeztet. „De én sem hagyom magára. Ott leszek a régi épületben mint fesztiváligazgató, és készítem elő a jövő évi KAFF-ot. Emellett az Animáció Házának ügyeit is viszem tovább” – tette hozzá Mikulás, aki a most lezáruló időszakból leginkább azokra az alkotókra büszke, akiket sikerült a stúdióban kinevelni.

BM_20240415 (14)_16.jpg
Mikulás Ferenc. Fotó: Bach Máté / Kultúra.hu

„A legfontosabbnak azt tartom, hogy ne csak bérmunkára támaszkodhassunk. Legyen olyan tartalom, amit szívesen készítenek az alkotók, és ami méltó a stúdió hagyományaihoz – fogalmazott Bán János. – Ferivel mindketten mélyen hiszünk abban, hogy ennek a stúdiónak küldetése van. Sehová nincs leírva, de egyértelmű számunkra. A hagyományra építve, a mai kor elvárásaihoz igazodva kell értéket teremtenünk a mai kor gyerekei számára. Ők ugyanis már nem olyanok, mint a korábbi nemzedékek gyermekei voltak. Magasabb lett az ingerküszöbük, változott az érdeklődésük, de vannak olyan örök értékek, amelyekre építkezhetünk. Ehhez pedig szükség van olyan kollégákra is, akik ezeket a fajta kihívásokat frissebben kezelik.”

A teljes interjú elérhető itt. Mikulás Ferenccel korábban készült interjúnk itt olvasható.