Új, ötalkalmas várostörténeti sorozatot indít a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a Fuga – Budapest Építészeti Központban, ahol első alkalommal, február 18-án az urbanizáció lendületéről, a városi tér alakulásáról lesz szó.

A PIM keddi tájékoztatása szerint a Pest-budai ikonok // „Szép cifra boltok, cifra emberek” címmel induló sorozat a 19. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel a legkülönfélébb tudományterületek képviselőivel, akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és mai városi táj között.

Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül. Első alkalommal Fónagy Zoltán történész, az esemény házigazdája Kalla Zsuzsa irodalomtörténésszel, muzeológussal és Ritoók Pál művészettörténésszel egyebek mellett arról beszélget, hogy miként különül el a város és a természet a budapestiek életében, hogyan használják az utcákat és köztereket az emberek vagy hogyan látják a nagyvárost a szépírók.

A sorozattal a PIM célja, hogy a résztvevők megértsék azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek Budapestet alakítják és róla kialakult percepciókat meghatározzák.

A sorozat következő részeiben márciusban a divat, áprilisban a pesti alvilág, májusban a városban élő nemzetiségek, míg júniusban az önszerveződő polgárság kerül szóba.

Nyitókép: Hősök tere, 1917. Fotó: Fortepan/Berecz