A régészeti feltárás számos értékes leletet hozott napvilágra az egykori Honvéd Főparancsnokság helyreállítása során: többek között egy középkori ólomplombát és bronzveretet, számos, az itáliai Velencében készült pohár- és palacktöredéket, valamint egy 14. századi aranygyűrűt is találtak.

A gazdag leletanyag több földbe mélyedő helyszínről került elő. A megtalált tárgyak döntően a késő Árpád-kortól egészen a Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származnak.

A korban általános gyakorlat volt, hogy a Várhegyen lakók a sérült, feleslegessé vált tárgyaikat a pincék üregeibe, már nem használt tárolóvermekbe vagy kiszáradt kutakba dobták. Az évszázadok során felhalmozódott hulladékból ma valódi kincsek kerülnek elő.

A szakemberek a feltárás során azonosítottak egy virágalakú, lapos bronzveretet, amelyet vékonyabb bőrre vagy erősebb textíliára erősítve viseltek egykor. A bronzverettel együtt egy ólomplombát is találtak, amely a felgöngyölt textil végén a posztó származását és minőségét tanúsította. A királyi palota közelében élő családok gazdag, jól felszerelt háztartásairól tanúskodnak középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek az itáliai Velencében készültek a 14–15. században.

Egy különleges, kutya formájú kiöntőrész-töredék is előkerült, amely valószínűleg egy asztali használatra szánt folyadéktároló kerámiaedényről származik. A régészek a feltárás során épségben találtak rá három konyhai főzőedényre, amelyek formájuk és kivitelezésük alapján a 15. századból származnak. Valószínűsíthető, hogy a kútból előkerült edények vízvételezés közben, véletlenül merülhettek a kút mélyére, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket.

A leletegyüttes legértékesebb darabja egy 14. századi aranygyűrű-töredék, amelyet egykor hegyikristály díszíthetett. A feltárást a Várkapitányság megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték el. A régészeti feltárások után folytatódik a volt Honvéd Főparancsnokság építése: a Szent György tér felé egy építészeti stílusjegyeiben az eredetihez szervesen illeszkedő épületrész egészíti majd ki. Az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés Kallina Mór épületével közel azonos látványt nyújt majd – írják a közleményben.

A Honvéd Főparancsnokság palotájának helyreállítása 2022 márciusában kezdődött a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Az újjáépítés egyik leglátványosabb elemeként a szakemberek már helyére emelték a kupolaszerkezetet, amely hosszú évtizedek után most újra látható.

A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik. Az épület hiánypótló funkcióval születik újjá: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd.

Fotó forrása: Várkapitányság