További mintegy ezer piros telefonfülkét bocsátanak társadalmi hasznosításra Nagy-Britanniában, mivel egyre kevesebben veszik igénybe őket telefonálásra.

Az utóbbi években, mivel már a felnőtt lakosság 98 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, és a lefedettség is nagyot javult, Nagy-Britannia-szerte jelentősen visszaszorult a fizetős telefonokkal felszerelt fülkék használata.

Jelenleg még mintegy 20 ezer működő fizetős vonalas telefont tartanak számon az országban, ezek közül mintegy háromezer található a jól ismert piros telefonfülkékben. A telefonfülkék virágkora az 1990-es években volt, amikor közel százezer fülkéből lehetett telefonálni. A híres piros telefonfülkék első változatát Giles Gilbert Scott tervezte egy 1924-ben meghirdetett pályázatra.

Az ikonikus telefonfülkék közelgő 100. születésnapja alkalmából a British Telecommunication (BT) vállalat arra biztatja a helyi közösségeket, hogy fogadjanak örökbe további fülkéket, és találjanak ki számukra új hasznosítási lehetőségeket. A BT 2008-ban hirdette meg a Fogadj örökbe egy fülkét elnevezésű programját. Azóta szerte az Egyesült Királyságban mintegy 7200 fülkét vettek át a közösségek egyenként mindössze egy fontért. A vállalat folyamatosan felméri, hogy mely fülkéket nem használják már, és azokat kivonják a forgalomból.

A fülkéket közösségek, bejegyzett közhasznú szervezetek vagy egyházközségek fogadhatják örökbe – egyebek mellett defibrillátortartóként, könyvtárként, mini galériaként vagy múzeumként is hasznosították már azokat.

A képen könyvcsere pontként működő telefonfülke Londonban. Fotó: Tolga Akmen / AFP