A Petőfi Kulturális Ügynökség és az Eleven Költők Társasága együttműködéséből született versfilmek és megzenésített versek ezúttal a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon remekeltek.

Immáron 20. alkalommal rendezték meg Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivált a kaposvári Csiky Gergely színházban november 2. és 7. között. Az ötnapos megmérettetésre a PKÜ Kárpát-medencei Programigazgatóságával együttműködő Eleven Költők Társasága két kategóriában is nevezett.

Az önmagukat nyitott zenei-irodalmi és filmes műhelyként meghatározó produkció kortárs költők verseiből hoz létre versfilmeket és igényes popzenét a nagyközönség számára. A formáció a versfilm kategóriában a PKÜ KMI 12 programjában részt vevő Regős Mátyás Az érchegységbeliek című művét mutatta be, amelyből Horváth András filmszakember, színész, Keleti András, a ColorStar alapítója és a Budapest Bár énekese, valamint a producer Gréger Zsolt készítettek filmet.

A fesztivál verszene kategóriájában az Eleven Költők Társasága előadta a KMI 12 program költőinek verseiből összeállított koncertjét. Az Eleven Költők Társasága ezzel a koncertanyaggal különdíjat nyert, míg Az érchegységbeliek versfilm elnyerte kategóriája fődíját – ez utóbbi mű idén nyáron, a Mátyás anyja Prágában című versfilmmel közösen, amely Marcsák Gergely verséből készült, a Bujtor István Filmfesztiválon a legjobb alkotóműhelynek járó díjban is részesült. 

A 20. Kaleidoszkóp VersFesztivál zsűrijét
Bagossy László Csokonai-díjas rendező vezette, tagjai közt Szűcs Katalin Ágnes
Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp-díjas
színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima
Primissima-díjas költő foglalt helyet.

„Nagyon büszkék vagyunk erre az újabb rangos elismerésre és a KMI 12 programunkra. Az Eleven Költők Társaságával egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat. Ez a díj is bizonyítja, hogy a költészet nem ment ki a divatból, a társművészetek képviselőivel összefogva egyre szélesebb körhöz sikerül eljuttatni a kortárs irodalmat” – mondta el Szentmártoni János, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának vezetője.

A KMI 12 program a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik zászlóshajója. A program a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését.

Eleven Költők Társasága megzenésített versek és versfilmek