A Káli Art-Park (KAP) szoborparkját idén is érdemes felkeresni, ugyanis páratlan természeti környezetbe installálva találkozhatunk benne kortárs alkotásokkal. A szabadtéri kiállítótérként funkcionáló park kettős céllal jött létre: egyrészt nagyvonalúan támogatja a kortárs művészeket szakmai mecenatúrával, másrészt pedig a természet és a szobrászművészet összekapcsolásával különleges élményt kínál. A pályázat bővíti a köveskáli kulturális látványosságok körét, és a gasztronómiai élmények mellett számos művészeti programmal színesíti a nyári művészeti események sorát.

„Lehetőséget kínál a szobrászművészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg az alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége széles közönséget vonz, amely a túrázás, a gasztronómai örömök mellett a művészetek iránt is nyitott. A tavalyi kiállítás igen népszerű volt a turisták, a helyiek és a Káli Art Inn vendégei körében. Megtettük, ami tőlünk telik, és a kitűzött célunkat elértük: sikerült apró, de fontos hidat építenünk a közönség és az alkotók közé” – összegez Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya.

A még 2021 őszén meghirdetett, nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várta. A szakmai zsűri tagjai Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens, Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója, Tóth Pál Sándor konzultáns, Molnár Júlia, a Káli Art Inn Kft. munkatársa és Héjja Róbert, a Káli-medence Trizmusáért Turisztikai Egyesület elnöke voltak.

Ezúttal is 13 művet válogattak be a szabadtéri tárlatra, ami a hazai kortárs szobrászat sokszínűségét tükrözi.

Enzsöly Kinga díjnyertes, Vízszint című szobra a hiány jelenségének megragadása által a természetet idézi meg. A kompozíció szinte együtt rezdül a kerttel, amelyben a növények között figyelemfelhívó pontként áll a vízi világból kölcsönzött, a tavirózsa leveleit idéző forma. A hiány jelensége a szárazföldi közegben a vízre utal, amelyet nem látunk ugyan, a mű aurájában mégis érzékelünk. A sűrűn egymáshoz csatlakozó, derékmagasságban lebegő levelek egy elképzelt tó vízszintjének vonalát jelzik. A vaslevelek egyetlen felhővé összeállva egymást tartják meg. Minden levélből egy-egy vasszál fut a földre, ahol a szárakat imitáló szálak egymásba csatlakoznak, hasonlóan a tavirózsa egyetlen gyökérben összekapcsolódó száraihoz. A levelek az organikus forma és a tűpontosan szerkesztett, geometrikusan szabályos kör között állnak, és a szárak is geometrikus rendben sorakoznak fel.

Enzsöly Kinga és a Vízszint

A mű inspirációjáról a következő gondolatokkal számol be a művész:

„Nagy lehetőséget jelent számomra, hogy a zsűri beválogatta és díjazta Vízszint című szobromat. A mű Győrben, a Torula Művésztérben készült, ahol rezidensprogram résztvevőjeként lehetőségem volt nagy volumenben gondolkodni és dolgozni. Az egykori szeszgyár ipari környezetében is a természetet kerestem, mint a legtöbb munkámban. Alkotásaim alapgondolata a környezet és az ember viszonya. Az épület melletti kis parkban mesterséges tóra bukkantam, amelyen tavirózsák nyíltak. Ennek nyomán született a Vízszint. Az ipari és a természeti közeg kontrasztja szintén inspiráló volt számomra.”

Művészek:

Berkes Ádám Csanád, Enzsöly Kinga, Fodor János, Gergely Réka, Gilly Tamás, Kútvögyi-Szabó Áron, Mata Attila, Mindák Gergely, Nagy Dániel, Plank Antal, Szalay Péter, Szirmai Nóra, Veres Balázs.

Helyszín: Káli Art-Park (Köveskál, Fő utca 10/1.)

A park mindennap tíztől hétig látogatható. A belépés ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

Fotók forrása: Káli Art Park