VISSZHANGOK: város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben címmel nyílt kiállítás június 23-án. A Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával létrejött tárlaton, amely a Balassi Intézet ? New York-i Magyar Kulturális Központ és az Art Market Budapest közreműködésével, a New York-i Alma-On-Dobbin művészeti alapítvány szervezésében valósult meg, 31 modern és kortárs magyar művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

A tárlaton bemutatkozó művészek: Bánkuti András, Bartha Máté, Brassa?, Robert Capa, Czigány Ákos, Gőbölyös Luca, Horitz Karina, André Kertész, Kinszki Imre, Koleszár Adél, Kudász Gábor Arion, L?rinczy György, Moholy-Nagy László, Mari Mahr, Marinka Zsuzsanna, Máté Balázs,  Maurer Dóra, Misetics Mátyás, Mucsy Szilvia, Martin Munkácsi, Tomas Opitz, Pinczehelyi Sándor, Piti Marcell, Sylvia Plachy, Rácmolnár Milán, Robitz Anikó, Sopronyi Gyula, Szilágyi Lenke, Szombat Éva, Tót Endre, Vető János.

 

A kiállítás kurátora: Gary Van Wyk.

akosCzigany260-15

 

A tárlaton a XX. századi világhírű magyar mesterek ? Moholy-Nagy László, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa vagy Brassa? ? munkássága mellett hangsúlyos szerepet kapnak a magas művészeti kvalitású, de az amerikai és nemzetközi közönség számára még kevésbé ismert magyar fotóművész-generációk is. A bemutatott válogatás kiemelkedő művészeti értéke és különleges szakmai koncepciója a 20. századi magyar származású klasszikusok alkotásaira reflektálva New Yorkban eddig soha nem látott gazdagságban prezentálja a jelen és az elmúlt mintegy ötven év hazai fotóművészetét. A tárlatról nagyobb összeállítással készül a Musée szakfolyóirat, valamint a héten jelent meg a Washington Postban jelentős, több kiemelkedő alkotást reprodukáló írás. A két Alma-kiállítás az Egyesült Államokban kiváló visszhangra talált úgy a mainstream sajtóban, mint a szakfolyóiratokban, és további írások megjelenése várható a következő időszakban.

 

New Yorkban mutatkozott be a Párniczky Quartet és a Balázs Elemér Group

A Párniczky Quartet a Balassi Intézet ? New York-i Magyar Kulturális Központ és a New York-i zsidó fesztivál, azaz a KulturFestNYC meghívásának eleget téve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával mutatta be Bartók Electrified című programját június 19-én, a New York-i Public Theater részeként működő Joe?s Pubban, mely 1998 óta meghatározó helyszíne a New York-i kortárs zenei klubéletnek. Az elmúlt majdnem 20 évben olyan zenészek és zenekarok mutatkoztak itt be, mint Amy Winehouse, Adele, Lady Gaga, az Emerson String Quartet vagy a Capital Cities. A Bartók Electrifiedot a bartóki életmű, konkrétabban Kontrasztok című kamaraműve, valamint a Mikrokozmosz darabjai ihlették. A jazzes hangzás mellett fontos szerepet játszott a kortárs zenei improvizáció bizonyos elemeinek beépítése is.

 

A Modernity X Hungary programsorozat részeként június 21-én a Guggenheim Múzeumban zártkörű eseményen lépett fel a zenekar, akik a Bartók műsor mellett a Bauhaus-induló feldolgozását is bemutatták, a világon először, New York egyik legjelentősebb és leginnovatívabb kulturális programjait is kínáló múzeumában.

Parniczky_Quartet

 

A Balázs Elemér Group Magyarország Kanadai Nagykövetsége szervezésének köszönhetően június 24-én fellépett az ottawai jazzfesztiválon, nagy sikert aratva és figyelmet keltve a nagyon erős mezőnyben is. Az együtteshez az észak-amerikai körúton, mely a Balassi Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, Tim Ries, a Rolling Stones turnészaxofonosa is csatlakozott. New Yorkban június 28-án a Dromban mutatták be a népzenei és bartóki alapokból építkező, a magyar kulturális örökséget és a modernizmust középpontba állító programjukat, újabb példát szolgáltatva arra, hogy a huszadik század első felének újító szelleme és a jelen művészi próbálkozásai között milyen termékeny dialógus bontakozhat ki.

 

A fesztivál folytatódik

A Modernity X Hungary fesztivál nem utolsósorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiemelten támogatott Moholy-Nagy-kiállítás miatt zajlik éppen 2016. májustól augusztusig. A hatalmas retrospektív, melynek megvalósításában három nagy múzeum (a New York-i befogadó Guggenheim, a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art) működött közre, továbbra is nagy érdeklődést kelt a városban, emberek ezrei látogatják hétről hétre. A tárlat kurátorai ? Karole P. B. Vail és a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy ? erre a sikerre és az életmű változatlan aktualitására is reflektáltak azon az eseményen, melyet Magyarország New York-i Főkonzulátusa szervezett június 24-én. A rendezvényen Kumin Ferenc főkonzul bevezető szavai után pódiumbeszélgetés kezdődött, melynek moderátora  Szarvasy Mihály műkereskedő, modernizmus-szakértő volt. A rendezvényt, melyen Szarvasy magángyűjteményéből kiválasztott Moholy-Nagy-darabok is láthatóak voltak, nagy érdeklődés kísérte.

BEG_TR1

 

A Guggenheim és a Balassi Intézet közös prezentálásában július 21-én kerül sor az Optical Sound nevet kapott zászlóshajó-programra, amely a Rotundában, a múzeum legfontosabb és legnagyobb terében rendezett hang-kép műsor köré épül. A magyar elektromos zenei neo-avantgarde (Eötvös, Ligeti, Pongrácz és mások) és a Moholy-örökség közötti összefüggéseket kereső esemény zenei vezetője ifj. Kurtág György, a program a Budapest Music Centerrel és Gőz Lászlóval közreműködésben valósul majd meg egyéb júliusi programok mellett.