Moholy-Nagy: Optical Sound

ifj. Kurtág György zenei kísérleti előadása

 

gen-press-construction-al6-moholynagy
László Moholy-Nagy, Construction AL6 (Konstruktion AL6), 1933?34, oil and incised lines on aluminum, 60 × 50 cm , IVAM, Institut Valenci? d?Art Modern, Generalitat ? 2016 Hattula Moholy-Nagy/VG Bild-Kunst, Bonn/Artists Rights Society (ARS), New York

A New York-i Guggenheim Múzeum Rotundájában álmodja újra a magyar avantgárd legkiválóbb zenei alkotásait ifj. Kurtág György 2016. július 21-én. A zeneszerző olyan archív hanganyagok manipulálásával és újrakomponálásával alkot egy egészen különleges elektronikus zenei látképet, melyek nagyrészt a hidegháború Európájában születtek. A Magyar Rádió Elektroakusztikus Stúdiójában rögzített számtalan különleges alkotás zömmel az ?60-as, ?70-es évek termése, melyeket ezúttal Moholy-Nagy László úttörőnek számító vizuális munkáival állítja párbeszédbe a magyar származású, Bordeaux-ban élő zeneszerző. Minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabb kulturális kísérleti programja az idei nyárnak az a válogatás, mely a New York-i közönség számára még kevésbé ismert, de a műfaj legkiemelkedőbb zeneszerzőinek munkáit öleli fel. A szerzők között ott van Ligeti György és Eötvös Péter is.

Moholy-Nagy László opto-akusztikus ABC-jére adott válaszként a műsorban szereplő darabok a fény- és térmodulátor fúzióját hangsúlyozzák. A műsor előtt a program kurátorainak ? R. Luke DuBois és Zach Layton ? az alkotást kontextusba helyező előadását hallgathatja meg a közönség a múzeum színháztermében. A beszélgetést egy multimédia performansz és elektronikus koncert követ. A programot a ?70-es évek magyar elektronikus zenei hagyományait bemutató nagyszabású előadás zárja majd.

A program, mely a Balassi Intézet ? New York-i Magyar Kulturális Központjának a Guggenheim Múzeummal közös vállalása, a jelenleg futó Moholy-Nagy: Future Present című kiállítás hivatalos kísérőprogramjaként, a zene nyelvén mutatja majd be Moholy-Nagy örökségét és a magyar avantgárdot.

Közreműködő művészek: Marina Rosenfeld (keverőpult); Greg Fox (dobok); Thomas Dexter (zenei és video mix); David Linton (multimédia); valamint ifj. Kurtág György (többcsatornás zenei prezentáció a ?70-es évek Magyar elektronikus zenéjéből.)

 

 

Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség

 

LukasLigetihome-PhotobyChrisWoltmann
Lukas Ligeti @ home
Photo by Chris Woltmann

Ligeti György fia, Lukas Ligeti munkáival és a modernizmus magyar úttörőjének emléket állító új műve világpremierjével zárul 2016. augusztus 14-én a Modernity X Hungary Fesztivál. A Hatás/Összhatás: Lukas Ligeti és a Bauhaus-örökség (Influences/Confluences: Bauhaus as seen by composer Lukas Ligeti) című koncertet a brooklyni National Sawdust kulturális központban rendezik meg.

Lukas Ligeti estje intenzív művészi párbeszédet ígér a kortárs komolyzene és a Bauhaus, ezzel együtt pedig Moholy-Nagy László öröksége között. A helyszín a szabad zenei értelmezések, művészeti felfedezések és kísérletezések otthona, ahol gyakorló zenészek és zeneszerzők kurátori munkájából születnek a zenei programok. Lukas Ligeti első, önállóan összeállított programja hangzik el 2016. augusztus 14-én a Contemporaneous együttessel és a marimba virtuóz Ji Hye Junggal közösen.

A Modernity X Hungary fesztivál nem utolsó sorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiemelten támogatott Moholy-Nagy László életmű-kiállítás miatt zajlik éppen 2016. májustól augusztusig. A hatalmas retrospektív, melynek megvalósításában három nagy múzeum (a New York-i befogadó Guggenheim, a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art) működött közre, továbbra is nagy érdeklődést kelt a városban, emberek ezrei látogatják hétről-hétre. A tárlat, mely a Múzeum központi terében, a Rotunda körkörös folyosóin nyert elhelyezést, 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművét.