Újabb múzeumok jelentették be az egykori Benini Királyság területéről elhurcolt műkincsek visszaadását Nigériának.

A németországi Baden-Württemberg tartományból a stuttgarti Linden Museum juttat vissza a nyugat-afrikai országnak hetven olyan műtárgyat, amelyet 1897-ben zsákmányoltak brit katonák a benini királyi palota kifosztásakor. A régiségek első darabjait még idén visszaszállítják Afrikába, a műkincsek egyharmada azonban tartós kölcsönben a stuttgarti múzeumban marad.

A rabolt műtárgyak tulajdonjogának átruházásáról kedden döntött a baden-württembergi kormány.

Petra Olschowski kulturális miniszter szerint többről van szó, mint műkincsek puszta visszaadásáról. Úgy fogalmazott: az aktussal a tartomány elismeri történelmi felelősségét a gyarmati múltban. Az úgynevezett benini bronzok egy újabb csoportjáról van szó. A tárgyak a 13. századtól kezdődően készültek, és a királyi palotát díszítették a ma Nigériához tartozó területen.

Mintegy húsz német múzeumban körülbelül 1100 dísztárgy található az egykori Benini Királyságból, ezekből 78 van a stuttgarti Linden Múzeumban.

Az Egyesült Államokban a Rhode Island-i School of Design Museum (RISD) jelentette be kedden, hogy saját gyűjteményéből visszaadta Nigériának egy hajdani nyugat-afrikai király (oba) bronzszobrát. A több mint hetven éve a providence-i dizájnművészeti múzeumban őrzött királyfej 30 további, két másik amerikai múzeumban lévő benini bronzzal együtt került vissza Nigériához.

A nyugat-afrikai edó nép egy királyát ábrázoló fejszobor az 1700-as években készülhetett. Ilyen szobrokat a mindenkori új király rendelt elődje tiszteletére, és ezeket az ősök oltárán helyezték el a királyi palotában.

A műkincset a providence-i múzeum ajándékba kapta 1939-ben Lucy Truman Aldrichtől, aki azt 1935-ben a New York-i Knoedler Galériától vásárolta. Egy francia vámpecsét arra utal, hogy valaha egy francia műgyűjteményben lehetett. A RISD nem tudta visszavezetni a fejszobor eredetét konkrét kollekcióhoz vagy múzeumhoz, de biztosra veszi, hogy az 1897-es fosztogatásból származik.

A Nigériának kedden átadott 31 történelmi ereklye közül 29-et a washingtoni Smithsonian Institution juttatott vissza, egyet a National Gallery of Art.

Augusztusban a londoni Horniman Museum and Gardens jelentette be 72 benini bronz visszaszolgáltatását Nigériának. A Múzeumok és Műemlékek Nigériai Nemzeti Bizottsága az amerikai restitúció kapcsán reményét fejezte ki, hogy az ehhez hasonló gesztusok a világ más múzeumait is a lopott műkincsek visszaszolgáltatására ösztönzik.

Nyitókép: Abba Tijani, a nigériai Nemzeti Múzeumi és Műemléki Hatóság főigazgatója a stuttgarti Linden Múzeumban kiállított benini bronzok vitrinjénél. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod