fbpx

Újabb nemzetközi tanácskozás Berlinben az emlékezés kultúrájáról

 Konspirációs szoba egy, a Stasi történetét bemutató kiállításon Németországban

(MTI) – Az együttműködés javítása érdekében az egykori német állambiztonsági hivatal, a hírhedt Stasi iratait kezelő szövetségi archívum kezdeményezésére tavaly decemberben létrehozott hálózat immár második tanácskozását tartotta, az alakuló ülést követően azonban ez volt az első tematikus találkozó. A titkosszolgálati levéltárakkal foglalkozó európai hálózat munkájában a német, a lengyel a cseh, a szlovák, a magyar, a bolgár és a román intézetek vesznek részt.

 
A korábbi Történeti Hivatalból létrejött Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát képviselő Zsidai Ágnes egyetemi docens, a történeti levéltár jogtanácsosa elmondta: arról folytattak tanácskozást, hogy a múlt feldolgozása milyen szerepet kapjon a nevelésben, illetve a politikai képzésben. Ez utóbbival kapcsolatban utalt arra, hogy a politikai képzés fogalmához Magyarországon az egykori „agitpropos” tevékenység miatt még mindig negatív képzettársítás fűződik. Ez a képzés Németországban ugyanakkor már nagyon fejlett, Magyarországon azonban ezzel még meg kell küzdeni, a politikai képzés nem szerepel a törvény által előírt feladatok között. Zsidai Ágnes előadásában is arra hívta fel a figyelmet, hogy a múlt feldolgozása rendkívül fontos, de komoly problémák vannak benne. Utalt arra: a családban, a szűkebb környezetben kell először a demokratikus, a toleráns, a nyitott gondolkodásmódot és cselekvést megtalálni.  
 
A résztvevők egyetértettek abban, hogy az általános és a középiskolákban a fiatalok képzése e tekintetben nincs a helyén. Közös probléma az is, hogy nincsenek találkozók az érintettekkel, az áldozatokkal – fogalmazott Zsidai Ágnes.
 
A kiindulópont a diktatórikus múlt, illetve a politikai rendőrség szerepének feldolgozása volt, ugyanakkor javaslatok hangzottak el, hogy az egykori állambiztonsági szervezetek tevékenységének megismerésén túl foglalkozni kellene az akkori állambiztonság és a pártok viszonyával. Sőt, több résztvevő azt indítványozta, hogy az együttműködést ki kellene terjeszteni a balti országokra és olyan más országokra is, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak.
 
Zsidai Ágnes elmondta, hogy az együttműködéssel kapcsolatban egy folyamatról van szó, az egyes országokban a kutatással, illetve a feldolgozással kapcsolatban különböző a társadalmi és politikai, valamint a jogi háttér. A „mintát”  Németország jelenti.

A rovat további cikkei