fbpx

Újabb öt évig Lenkefi Zoltán vezetheti a Békéscsabai Napsugár Bábszínházat

Újabb öt évig Lenkefi Zoltán vezetheti a Békéscsabai Napsugár Bábszínházat – határozott egyhangúlag a megyei jogú város közgyűlése csütörtökön.

Kinevezése 2027 októberéig tart, az intézményvezetői pályázatra egyedüliként jelentkezett. Pályázatában Lenkefi Zoltán, aki 2005 óta vezeti a viharsarki bábszínházat,

legfontosabb feladatának a teátrum új helyre, a felújított Beliczey-kúriába való költöztetését nevezte,

amely várhatóan idén év végén megtörténik. Azzal az intézmény a jelenlegi, mintegy 500 négyzetméterről 1700 négyzetméteres, három játszóhellyel rendelkező épületbe kerül. Az átadóra egy fesztiválsorozattal és egy nagyszabású saját szuperprodukcióval készülnek írta pályázatában.

Az új bábszínházat közösségi térként szeretné használni, ahol dramatikus játszóházak, koncertek és szabadtéri előadások mellett bábos képzéseket, bábos és bábkészítő szakkört is tartanának. Beavató színházi előadásokkal

hangsúlyozottan meg kívánják szólítani a középiskolás korosztályt és a felnőtteket.

A Nemzeti Kastélyprogram Kft.-vel közösen egy gyermekfoglalkoztató élménykiállítás megvalósításába is belekezdenek, amelyen az UrszinyBeliczey-kúria történetét mutatnák be „bábos szűrőn” (hologramos és interaktív eszközökkel, mechanikus bábokkal) keresztül.

A kulturális tárcával közösen

gondolkoznak egy kiállításon, amely Lenkefi Konrád színházalapítót, valamint a szocializmus bábszínjátszását mutatná be. 

Folytatják a Nemzeti Művelődési Intézettel létrehozott mentorprogramot, amellyel amatőr bábjátszó csoportokat segítenek.

Az új színház a békéscsabai Munkácsy-negyed egyik kiemelt intézménye lesz. Erről Lenkefi Zoltán azt írja: „Több olyan bábszínházi rekvizitumunk is van, amely a Munkácsy művein inspirálódott előadásunkban, a Firkamesében látható volt, ezeket a tárgyakat, bábokat az épület dekorációjának részeként felhasználjuk majd.”

Azt azonban hangsúlyozta pályázatában, hogy az új épületben a jelenlegi 20 munkavállaló mellett még legalább 8 emberre, valamint a költségvetés minimum 40 millió forinttal történő megemelésére lesz szükség.

A békéscsabai Napsugár Bábszínház az ország tizenharmadikként megalakult hivatalos bábszínháza.

Évente 46 bemutatót tartanak, a Lázár Ervin-programmal együtt mintegy 18 ezer nézőt szolgálnak ki. Előadásaik száma 140230 között mozog, egy részüket külső helyszínen tartják.

Nyitókép: hír6.hu

A rovat további cikkei