Az érdeklődőket Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője köszöntötte. Mint emlékeztetett, ez már a második poptörténeti emléktábla a városban, az elsőt a Várkert Bazárban, az egykori Ifipark helyszínén avatták fel. Bajnai Zsolt szerint a magyar könnyűzene elmúlt 50-60 évének feldolgozását illetően komoly adósságaink vannak, amelyeket mindenképpen szükséges pótolni, hiszen ezáltal a történelmünk is kevésbé lenne érthető. A kollégium vezetője rámutatott, hogy nagyon sok emlék és különleges tárgy elveszhet, zenekarok, klubok merülhetnek feledésbe, ha nem ápoljuk könnyűzenei örökségünket, éppen ezért mindenkit csoportos helytörténeti kutatómunkára biztatott.

tabla0

Vass Norbert, a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora örömmel jelentette be, hogy a közeljövőben több kultikus budapesti helyszín is gazdagodik emléktáblával. A tervek között szerepel például a Bem Rockpart, a Fekete Lyuk vagy az egykori Bosch Klub, de vidéki települések épületeiben is gondolkodnak. Mint megtudtuk, a Lágymányosi Közösségi Ház 1982-ben nyitotta meg kapuit, majd hamarosan a művészek, zenekarok kedvelt helyévé vált. A ház pincéjében klubozott például az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Budapest Ragtime Band, a Török Ádám és a Mini R.C., a Bikini és a Tátrai-Török Tandem, valamint az underground Orkesztra Luna is itt tartotta 1991-ben a búcsúkoncertjét. ?Nagyon örülnénk, hogy akik idezárják a kerékpárjaikat, mielőtt bejönnek az MU Színházba egy előadást megnézni, vagy csak éppen erre járnak, eltűnődnének a tábla fölött egy pillanatra, és emlékeket idéznének fel? ? mondta Vass Norbert.

tabla1

Antal Nikolett, az újbudai önkormányzat kulturális intézményeinek igazgatója személyes történettel indított. Mint megosztotta velünk, Cseh Tamás nagy kedvence, édesapjával a hosszú autóutakon gyakran hallgatták dalait, de az egyetemi házibulikban is mindig felcsendültek a számai. Antal Nikolett a volt közösségi ház újító és progresszív szándékáról is beszélt, amely a jelen intézményben is megvalósul és befogadóteret ad a kortárs művészetnek.

tabla2

?Én ?84-ben kerültem ide. Csodás avantgárd hely volt ez, és számos új zenei stílusnak adott helyet. Nagyon jó hangi adottságokkal is rendelkezett, sokat próbáltunk a pincéjében. Mindig már a délelőtt idejöttünk próbálni, a lányok körül legyeskedni. A Tátrai-Török Tandemmel is itt alkottunk, ami akkoriban egy korszakalkotó formációnak számított? ? mesélte Török Ádám, a Mini alapítója és frontembere. Hozzátéve, hogy a Bem Rockparton is szívesen látna ilyen poptörténeti emlékpontot, ahol jövőre immáron 47 éves lesz a Mini Klub.

tabla3

Fotó: Kőmíves András