fbpx

Olaszországban is elismerték a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.

Porkoláb Cecília, Jászovics Mira és Bonecz Franciska Yuki aranyérmet, Strbka Zsófia és Varga Lilla Emese ezüstérmet, Pollák Julianna Éva pedig bronzérmet szerzett klasszikus balett kategóriában a 2022. május 15. és 21. között 30. alkalommal megrendezett Città di Spoleto Nemzetközi Táncversenyen.

A 9–11 éves „ígéretes táncos” kategóriában Bonecz Franciska Yuki és Jászovics Mira 3. évfolyamos növendékek megosztott első helyet értek el a Paquita, a Don Quixote és A rosszul őrzött lány egy-egy variációjával, míg Pollák Julianna Éva 2. évfolyamos növendék bronzérmet szerzett a Hagymácska és az Anjuta című balettek részleteivel. A 12–14 éves „diák” kategóriában Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék nyert ezüstérmet A hattyúk tava orosz táncával és a Párizs lángjaiból Lully gavotte-jával. A 15–18 éves „junior” kategóriában a 6. évfolyamos növendékek közül Porkoláb Cecília arany-, Strbka Zsófia pedig ezüstérmet szerzett, előbbi Paquita-és Púpos lovacska-variációt, valamint A hattyúk tavából Odette variációját mutatta be, míg utóbbi Csipkerózsika– és Talizmán-variációval, valamint A hattyúk tava pas de trois részletével vett részt a megmérettetésen.

Chernakova Olga, Kirejko Dmitrij Taraszovics, Pollák Juianna Éva, Strbka Zsófia, Bonecz Franciska Yuki, Porkoláb Cecília, Varga Lilla Emese és Jászovics Mira

A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének korábbi művészei, Radina Dace, az MNBI művészeti vezetője, valamint Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics balettmesterek készítették fel.

A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számos rangos elismerést szereztek az elmúlt hónapokban.

Februárban a 19. berlini Táncolimpián 2 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet hoztak el klasszikus balett kategóriában, márciusban a hollandiai AmsterDans Nemzetközi Versenyen újabb aranyérmet nyertek, áprilisban pedig az olaszországi Leccében megtartott Domenico Modungo Nemzetközi Balett- és Kortárstáncversenyen három kategóriában 5 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet, valamint a legjobb iskola díját is kiérdemelték. Jövő héten a Helsinki Nemzetközi Balettversenyen pedig Ruip Katica képviseli az iskolát, egyedüliként a közép-európai régióból.

A rovat további cikkei