Bekerült a programba a 6szín Teátrum Szindbád ma révbe ér című előadása, valamint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Jónás könyve című produkciója is, amelyben Babits Mihály költői elbeszélése, valamint bibliai idézetek és versek keverednek a színház, a tánc és a fizikai színház elemeivel.

Szintén országjárásra indul a Bekecs Néptáncszínház Ember az embertelenségben című táncelőadása, amelyben a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén keresztül idézik meg a háborúba hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit. A Fiatal Művészekért Alapítvány Bündeltanz című produkciója a magyarországi németek elűzésével foglalkozik. A Forrás Kulturális Alapítvány munkatársai Tamási Áron Ördögölő Józsiás című darabját Szarka Gyula dalaival dolgozták fel.

Bekecs Néptáncszínház: Ember az embertelenségben. Forrás: Bekecs Néptáncszínház

A Forrás Néptáncegyüttes Mestermunka című autentikus folklórprodukciója a Kárpát-medence tájegységeit bemutató koreográfiák együttese. A Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című előadása többek között abba nyújt betekintést, hogyan látta száz évvel ezelőtt és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát.

Országjárásra indul a Meseházi Alapítvány Miska Álomjáték-etűdök Schéner Mester motívumaira című színdarabja is, amely Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész, a Meseház megálmodója életének szürreális motívumainak felhasználásával íródott. Szintén bekerült a 13 előadás közé a Mikropódium Családi Bábszínház Con Anima, stop elnevezésű bábszínházi előadása is.

Forrás Kulturális Alapítvány: Ördögölő Józsiás. Forrás: Forrás Színház

A Rák Zoltán Társulata által színpadra vitt Arany-metszés című produkció többek azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelenthetett Arany János számára a Petőfi Sándorral ápolt barátsága, valamint miként élte meg a költő a forradalom és szabadságharc éveit. A Tér 12 Kulturális Egyesület által Solymosi Tamás Nélküled című írását feldolgozó előadása a magyarság történelmének, hitének és panaszainak kérdéseire keresi a választ.

Az Urban Verbunk Elemek tánca címet viselő, tradicionális néptáncot felvonultató produkciója a környezetvédelmi problémákra fókuszál. Szintén bekerült a Déryné-program Országjárás alprogramjába az Urban Verbunk Rózsa Story című előadása, amely Rózsa Sándor történetét meséli el.

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: Jónás könyve. Fotó: Ónodi Zoltán

A Déryné-program részeként 2021-ben összesen 345 befogadóhelyen, 293 településen 558 előadás valósult meg, ezáltal több mint 81 ezer néző részesült minőségi színházi élményben.

Nyitókép: 6szín Teátrum: Szindbád ma révbe ér. Forrás: 6szín Teátrum