fbpx

Újdonságokkal vár a Nemzeti!

IMG_0936
Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

A 2017/2018-as szezonban ? melynek sajtótájékoztatóját a Müpa?Nemzeti Szíház H hajóállomásról induló BKK-járaton tartották ? a nagyszínpadon a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert és az Egri csillagok című művet viszik színre. A Gobbi Hilda Színpadon a Bánk bán, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot mutatják be.

A Nemzeti Színház a következő évadban #nemzetiadiakokert címmel programot indít. Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója elmondta: négy előadásukat ? a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és a Fekete ég ? A fehér felhő című darabot ? a diákok számára ingyen fogják játszani ősztől.

A következő szezonban három darabot színpadra állító Vidnyánszky Attila elmondta: a jövő évad végének programját akkor hirdetik meg, ha decemberben lezajlik a színház vezetésére a pályáztatás. Az igazgató, akinek kinevezése a jövő évad végén jár le, hozzátette, hogy újra pályázni fog a színház vezetésére. Vidnyánszky Attila megjegyezte: terveik szerint Szász János, Viktor Rizsakov és ő maga is elkezd dolgozni egy-egy új előadáson a jövő szezon végén.

MTI_Foto_Balogh_Zoltan2
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A jövő évad első bemutatójaként Katona József Bánk bán című műve lesz látható Vidnyánszky Attila rendezésében, aki negyedik alkalommal állítja színpadra a tragédiát. Ezúttal kis térben, a stúdiószínpadon mutatják be a darabot szeptember 21-én, a magyar dráma napján, Bánk bánt Mátray László, Gertrudist Udvaros Dorottya alakítja majd. A színművésznő kiemelte: ?Gertrudis nem egyszerűen megrajzolt figura?: megpróbál megfelelni a magyar királynétól elvárt feladatoknak, ugyanakkor szereti a rokonait, így kedvezni szeretne nekik, de a magyaroknak sem akar rosszat. Uralkodnia kell, de közben asszony, éppen ezért a főurak szemén látszik, hogy megkérdőjelezik rátermettségét. ?Édesanyám is játszotta Gertrudist Kecskeméten, így még inkább igyekszem megfelelni. Nagy küzdelem van bennem egyelőre a szereppel kapcsolatban? ? fűzte hozzá Udvaros Dorottya.

Az ügynök halála című darabot Csiszár Imre rendezésében mutatják be a stúdiószínpadon októberben. Arthur Miller drámája a magyar színházi repertoár állandóan visszatérő darabja, a főszerepet a Nemzeti Színházban Blaskó Péter játssza. Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón elmondta: a darab Blaskó Péter kívánsága volt.

Sardar Tagirovsky rendezésében Pierre Beaumarchais Figaro házassága című művét láthatja a közönség novembertől a nagyszínpadon. A rendező elmondta: központi témája lesz a darabnak, hogy mennyire kiszámítható az emberi élet, és hogy mennyire tudunk spontán dönteni.

Szintén novemberben Kiss Csaba rendezésében tűzik műsorra Carlo Goldoni ritkán játszott vígjátékát Házasság Palermóban címmel. A rendező megjegyezte: a stúdiószínpadon látható mű eredeti címe A régiséggyűjtő családja, és azon kevés Goldoni-alkotások közé tartozik, melyek nem Velencében játszódnak. Hozzátette: a darab írója valósággal tobzódik abban, hogy az emberi karakter furcsaságait, túlzásait színpadra vigye. A darab voltaképpen ősbemutatónak számít ? emelte ki ?, hiszen kőszínházi berkekben eddig nem adták elő.

A nagyszínpadon Vidnyánszky Attila rendezésében Móricz Zsigmond Úri muri című művét decemberben láthatja először a közönség. Az igazgató elmondta: Debrecenben rendezte már a darabot, a mostani színrevitellel párhuzamosan pedig tévéfilmet is forgatnak az Úri muriból. Ebből hagyományt szeretnénk teremteni ? fűzte hozzá.

MTI_Foto_Balogh_Zoltan

A stúdiószínpadon Dér András állítja színpadra Jean Cocteau Szent szörnyetegek című művét az év végén, melyben egy színházon belüli szerelmi háromszög elevenedik meg.

A nagyszínpadon februárban Silviu Purcărete Csehov Cseresznyéskert című darabját viszi színre, melyben Udvaros Dorottya is szerepel. A színésznő elmondta: a művész korábbi rendezésében, az Ahogy tetszikben is játszott, amikor is ?beleszeretett? a rendezőbe, és az, hogy most Csehovot rendez, külön öröm számára.

Brian Friel Pogánytánc című darabját Bozsik Yvette állítja színpadra. A táncművész elmesélte, hogy a Bakos-Kiss Gábor által játszott szereplő visszaemlékezése a darab, amely a szerző gyerekkorát idézi meg. Mindeközben a szereplők sokat beszélnek a táncról, sőt: táncra is perdülnek majd a színészek. Öt csodálatos női szerep van a drámában, amelynek bemutatóját 2018 februárjában tartják a stúdiószínpadon.

Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be 2018 márciusában. A regényt színpadra alkalmazó Zalán Tibor író elmondta: az egész darabot a várban szeretné játszatni, az ostrom előtti idők pedig emlékképekként jelennek majd meg, és a gyerekek nagy hangsúlyt kapnak a darabban. A rendező hozzátette: a produkciót a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel együtt hozzák létre harmadik közös munkaként.

A Gobbi Hilda Színpadon ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra Georg Büchner Woyzeck című művét 2018 áprilisában.

Bertolt Brecht A gömbfejűek és a csúcsfejűek című műve Zsótér Sándor rendezésében lesz látható; a rendező elmondta: a darab a Szeget szeggel című Shakespeare-mű parafrázisa, és Udvaros Dorottya szereplésével ? aki az Alkirályt alakítja ? mutatják be 2018 májusában.

nemzeticover
Fotó: Nemzeti Színház Facebook-oldala

Az igazgató bejelentette, hogy hat fiatal színész szerződik idén a társulathoz a Kaposvári Egyetemről, és valószínűleg jövőre is ugyanennyien érkeznek majd. A társulat új tagja Ács Eszter, Katona Kinga, Barta Ágnes, Bordás Roland, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor. Rubold Ödön, aki már eddig is több szerepet játszott a színházban, szintén társulati tag lesz.

A jövő évadot ismertetve két befogadott előadásról is beszélt az igazgató: Földes László Hobótól A magyar gavallér című darabot játsszák, melyben a művész Csokonai-műveket ad elő, és amelyet Szirtes Edina Mókussal készített, továbbá egy Arany-est befogadásáról is tárgyalnak Kovács Ákossal.

Vidnyánszky Attila a nemrég zárult IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM) visszatekintve elmondta, hogy a fesztivál nagyon fontos színházi eseménnyé vált négy év alatt, Európa-szerte ismerik a MITEM nevét. ?Felhelyeztük a fesztivált az európai színházi fesztiválok térképére? ? hangsúlyozta, hozzátéve: aki egyszer eljött, szívesen tér vissza, sorra kapják a jelentkezéseket a MITEM-re. Kiemelte: csaknem minden előadás teltházas volt.

 

A Nemzeti Színház a 2017/18-as évadára május 9-én elkezdődött a bérletek árusítása.

Forrás: MTI/Kultúra.hu

A rovat további cikkei