Ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött vasárnap a lett fővárosban a romos Richard Wagner Színház újjáépítése. Ha minden a tervek szerint alakul, a Wagner Színház 2026-ban nyílik meg újra.

Az újjáépítési-felújítási munkák megkezdését a Kremerata Baltica kamarakórus koncertjével ünnepelték. A rigai Richard Wagner Társaság helyezett el időkapszulát az egykori Városi Német Színház homlokzatában Egils Levits lett államfő jelenlétében.

„Ha ez a ház elkészül, Riga egyik vonzó kulturális központja lesz” – jelentette ki a lett elnök, aki Frank-Walter Steinmeier német kancellárral és Wagner dédunokájával, Eva Wagner-Pasquierrel együtt a projekt védnöke.

Richard Wagner 1837 és 1839 között a rigai Városi Német Színházban karmesterkedett, itt kezdte meg a munkát Rienzi című operáján, és itt merített ihletet a bayreuthi Festspielhaus megépítéséhez. A baltikumi német építész, Christoph Haberland tervei alapján 1782-ben emelt, többször átépített színház több mint egy évszázadon át szolgált az uralkodó pozícióban lévő rigai német elit kulturális központjaként.

Wagner-rajongók 2017-ben a német zeneszerző Tannhäuser című operájából részleteket énekelve, a rigai belvárosban felvonulva követelték az állami vagyonkezelőtől, hogy renoválja a lepusztult koncert- és színháztermet, amely 2007 óta zárva tart rossz állapota miatt. A nagy zeneszerző örökségére csak az egyik, az 1980-as évek végén Wagner-koncertteremként berendezett helyiség emlékeztetett.

A Richard Wagner Társaság, amelynek a lett kormány átengedte az épületet, koncert- és előadóteremként akarja újjáépíteni az egykori teátrumot, amelyben a tervek szerint helyreállítják a Wagnert inspiráló színháztermet is. Az épület más termeiben zenei kulturális központot alakítanak ki GesamtkunstWerk21 mottóval.

Nyitókép forrása: Rīgas Vāgnera Nams