484606_512128728812652_33273141_n

Mint Tóthné Kardos Krisztina, a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a rendezvény július 31-ei sajtótájékoztatóján elmondta: a kiválasztott pár az utolsó pillanatban visszamondta a ceremóniát, ezért rendhagyó módon színművészek jelenítik majd meg a 17?18. század kultúrtörténetéből ízelítőt adó eseményt, amelyre több ezer ember látogat el évről évre.

A program hagyományosan a barokk felvonulással kezdődik augusztus 10-én a belvárosban, majd az ez alkalomból barokk kertté átépített Széchenyi téren szerenáddal folytatódik, amelyen az olasz Preludio Trio játszik. Később, szintén a Széchenyi téren Bélyei Adél ad hárfakoncertet, a Radó-szigeten pedig a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre A kémnő címmel adja elő Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéből készült táncjátékot.

Másnap, augusztus 11-én, szombaton a belvárosi utcákban kézműves vásár, pantomimesek, táncos és zenész produkciók várják a látogatókat. Az Apátúr-ház előtt barokk játékokat lehet kipróbálni, valamint a Barboncás társulat előadásában a Fekete kisasszony című vásári bábjátékot, majd a Kalimpa Színház mesekoncertjét, A királykisasszony cipőjét lehet megnézni. Kora este Bolond esküvő címmel a barokk esküvő ceremóniájának paródiáját mutatják be rögtönözött színjátékkal.

A 19 órakor kezdődő felvonulás a Dunakapu térről indul a Radó-szigetre, mintegy kétszáz barokk jelmezbe öltözött statisztával és zenészekkel, majd 20 órakor kezdődik az esküvői ceremónia, amelyet barokk mulatság követ.

1157597_702162016475988_961665908_n

Az utolsó napon, augusztus 12-én, vasárnap is barokk játékok, kézműves vásár, pantomimesek, táncos és zenés produkciók váltják egymást a belvárosban. Az Apátúr-ház előtt a Ziránó Színház a Babszem Jankót mutatja be, később gólyalábakon egy szerelmi történetet is felelevenítenek. A Széchenyi téren Tücsöklakodalom címmel régi magyar vigasságokat idéz meg a Musica Historica Együttes, késő délutántól a Radó-szigeten barokk ügyességi tornán lehet részt venni. Este a Széchenyi téren Kónya István lantművész, majd az Á La Quartet ad koncertet, a Radó-szigeten pedig Rákász Gergely orgonaművész lép fel.

Mindhárom nap lesz omnibuszos városnézés és barokk tematikus idegenvezetés.

Keglovich Ferencné művészeti vezető elmondta, hogy a győriek magukénak érzik az eseményt, amit az is mutat, hogy túljelentkezés volt a februárban meghirdetett, barokk kori ruhákba való beöltözésre.

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, hogy a barokk ma is meghatározó a város életében, hiszen a város műemlékeinek jelentős hányada a barokk korban épült.

Forrás: MTI