Műsoron lesz Mozart D-dúr fuvolaversenye, Alexey Shor Travel Notebook című zongoraversenye és Dvořák egyik leghíresebb műve, az Újvilág szimfónia. A koncerten közreműködik Tommaso Benciolini fuvolán és Philipp Kopachevsky zongorán. A produkciót a bécsi koncert után egy nappal, január 24-én, hétfőn Budapesten a Zeneakadémián is láthatja a közönség.

A szolnoki szimfonikusok tájékoztatása szerint utoljára 2018 októberben koncertezett a zenekar az osztrák fővárosban, akkor egy japán koprodukcióban lépett fel. Mozarttól a D-dúr fuvolaversenyt 1777 telén egy De Jean nevezetű orvos – aki történetesen műkedvelő fuvolista is volt – rendelte meg. Mozart a fél évvel korábban írt C-dúr oboaversenyét transzponálta át D-dúrba, a szólista anyagát pedig egy huszárvágással fuvolára ültette át. A korszak divatos zenei nyelve, a gáláns stílus egyik legszebb darabja ez a háromtételes mű.

Mozart virtuóz fuvolakoncertjét Alexey Shor versenyműve, a Travel Notebook követi. Alexey Shor zeneszerző, matematikus 1970-ben született Kijevben, jelenleg az Egyesült Államokban él és alkot. Kompozícióit a világ legrangosabb koncerttermeiben adták már elő, többek között a bécsi Musikvereinben és a New York-i Carnegie Hallban. A Travel Notebook című darabját indító, szívbe markoló motívum végig meghatározó szerepet játszik a versenymű első tételében. Az egész művet gyönyörű dallamokkal idézett melankólia hatja át, amely még a tempósabb tételekben is tetten érhető – olvasható a közleményben.

A hangversenyt Dvořák népszerű darabja, az Újvilág szimfónia néven ismertté vált e-moll szimfónia zárja. A 19. századi Amerika kétségkívül a lehetőségek hazája volt, ám zeneművészet terén a vén Európa mögött kullogott. Dvořák,Thurber milliomos gyarmatáru-kereskedő kicsit unatkozó, ám kultúrára szomjas felesége meghívására vállalkozott a tengerentúli útra, hogy műveivel egyfajta mintát adjon az amerikai komponistáknak. Szimfóniájában az Újvilágban szerzett élményeit foglalta hangokba a spirituálékból megismert dallamokkal.

Nyitókép: Szolnoki Szimfonikusok/Csabai István