fbpx

Újra feltárul a római Colosseum folyosólabirintusa

Szombattól újra feltárul a látogatók előtt a római Colosseum küzdőtere alatti folyosólabirintus, a hipogeum, amelynek restaurálása két évig tartott.

A 15 ezer négyzetméteren elterülő, folyosókból és cellákból álló labirintus helyreállításán több mint nyolcvan régész, építész és mérnök dolgozott. A 2000 éves amfiteátrumban zajló gladiátorviadalokat az ókorban akár 70 ezer néző is nézhette a küzdőteret körbeölelő lépcsőzetes teraszokról. Az arénát a hipogeum megépítése előtt vízzel is fel lehetett tölteni, így akár tengeri csatákat is el tudtak játszani.

A helyreállított hipogeumot egy új, 160 méter hosszú sétaútról tekinthetik meg a látogatók. A Colosseumban zajló, nyolc éve kezdődött felújítások első fázisa, beleértve a homlokzat megtisztítása, 2016-ban készült el. A 2018-ban kezdődött második fázisban zajlott a hipogeum felújítása. A végső fázisban a galériák és a világítási rendszer újul meg, valamint létrehoznak egy új látogatóközpontot. A projekt a tervek szerint körülbelül három év múlva fejeződik be.

Nyitókép forrása: colosseumrometickets.com

A rovat további cikkei