fbpx

Újra fesztivál vár Zemplénben!

?A Zempléni Fesztivál Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális programsorozata? ? mondta a sajtó képviselőinek Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. ?Az utóbbi években a kulturális fesztiválokat mint a művelődés új formáit is számon tartjuk és a kulturális kormányzat által támogatandó tevékenységek közé soroljuk? ? tette hozzá a helyettes államtitkár.

HorvathCintiaQuintet_2017kisebb
Horváth Cintia Quintet

A Zempléni Fesztivál, az észak-magyarországi régió legnagyobb nyári rendezvénysorozata 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar kezdeményezéseként indult mint Sárospatak és még három település művészeti fesztiválja ? emlékeztetett Krucsainé Herter Anikó.

Jelentőségét mutatja, hogy 2009-ben a Fesztiválszövetség értékelése alapján ?Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál? kategóriába sorolták. ?Különleges vonzereje, máshoz nem hasonlítható jellegzetessége a műfaji és területi sokszínűsége. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi, táncos és jazzestek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kirándulókoncertekkel a látogatók eljuthatnak eldugott kis falvakba, várakhoz, vadászkastélyokig, Árpád-kori templomokat és más műemlékeket fedezhetnek fel. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat? ? szól a Fesztiválszövetség indoklása, értékelése.

A fesztivált 2006-ban a KulturForum Europa, a tekintélyes német székhelyű kulturális intézet Magyarországon másodikként érdeméremmel tüntette ki, mert szerintük a rendezvény sikeresen valósítja meg a kultúra decentralizálását, a kulturális régiók fejlesztését. A hagyományoknak megfelelően a magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég: együttes és szólista lép fel a fesztiválon idén is ? foglalta össze a helyettes államtitkár.

?Külön is meg kell említeni a fiatal művészek számára teremtett fellépési lehetőségeket, illetve a gyerekprogramokat. A kulturális programok kínálatában örömmel fedezhetjük fel a 2017-es esztendő nagy évfordulóihoz kapcsolódó: a reformációra és Arany János munkásságára emlékeztető előadásokat, bemutatókat? ? hangsúlyozta Krucsainé Herter Anikó.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a kulturális kormányzat kiemelten fontosnak tartja a magyar vidék értekeinek bemutatását, melyre a nagy nyári rendezvények, fesztiválok kiváló lehetőséget teremtenek. ?Így a 2017-es Zempléni Fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázata alapján 20 millió forintos támogatásban részesül, a költségvetésben szereplő fesztiválsorról pedig 40 millió forintot biztosítunk a rendezvényre? ? jelentette be a helyettes államtitkár.

 

2017_MalekAndiSoulistic_IMG_7521_
Malek Andi Soulistic

Malek Andra énekesnő, a fesztivál egyik fellépője is jelen volt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy két produkcióval is szerepel a fesztiválon: a Malek Andi és az EsZeMent MeSeBand augusztus 12-én lesz látható Sárospatakon, ahol a művész a verses-mesés koncerteken nemcsak énekesként, hanem színésznőként is elvarázsolja majd a közönséget. ?Lackfi János-, Varró Dániel-, Szabó T. Anna- és Berg Judit-verseket adok elő megzenésítve, és mesét is mondok majd ? mindezt interaktív formában? ? árulta el Malek Andrea.

A másik produkció egy személyes hangvételű, világzenei projekt, mely augusztus 13-án lesz Mádon, ahol a Malek Andi Soulistic lép majd fel. ?Népdalokat fogok énekelni, kicsit máshogy ? tulajdonképpen jazzfeldolgozások lesznek ezek? ? mondta az énekesnő.

A formáció egyik tagja, Jáger Bandi jazz-zongorista elmondta, hogy a jazzt és a népzenét úgy párosították, ahogyan még senki itthon. Ehhez kapcsolódóan egy albumot is felvettek, amely nemsokára megjelenik. Külön érdekesség, hogy Malek Andrea angolul és spanyolul is fog énekleni, sőt kevert ? magyar?spanyol és magyar?angol ? dalok is lesznek: a magyar népdalok fordításai.

 

A 26. Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén, augusztus 11-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Haydn Csellóversenye és Beethoven VII. szimfóniája csendül fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A versenymű szólistájaként Szabó Ildikó kiváló ifjú gordonkaművészt, a hangverseny karmestereként Hollerung Gábort láthatja a közönség. A fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-ai koncertje új fesztiválhelyszínen, Sátoraljaújhelyen, a Városháza udvarán lesz. Szólistájukként a világ operaházainak ünnepelt primadonnáját, Miklósa Erikát hallhatja a közönség.

A rendezvénysorozat további programjaiból kiemelkednek a Kodály-emlékév kapcsán rendezett koncertek és a reformáció 500 éves jubileumát ünneplő események. Turjányi Miklós fesztiváligazgató példaként említette A megérthető zene című koncertet, amelyen Hollerung Gábor vezényel és vezeti be a közönséget a Kodály-művekbe az Aurin Leánykar közreműködésével. A reformáció 500. évfordulójára többek között Bach műveivel emlékeznek az Ábrahám Consort és szólisták előadásában. Az Arany-emlékévhez kapcsolódóan pedig a szlovákiai Csavar Színház társulata Arany János Buda halála című művét eleveníti meg. A fesztivál záróhangversenyén, augusztus 19-én a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában Dvořák Új világ szimfóniáját élvezheti a közönség.

2017_ATenkeskapitanya_3
A Tenkes kapitánya

A térség legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a 2500 fő befogadására alkalmas Tokaj Fesztiválkatlanban két nagyszabású produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők: elsőként a ?60-as évek felejthetetlen TV-sorozata alapján készült A Tenkes kapitánya című látványos táncelőadást Zsuráfszky Zoltán rendezésében és a Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A Zempléni Fesztivál keretében mutatják be továbbá az ABBA Symphony Show-t, a Singer Street, a Coincidance Tánctársulat és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös produkcióját, melynek karmestere Hollerung Gábor.

Számos más különlegességet is tartogat a fesztivál kínálata. Karosi Júlia estjével George Gerswin halálának 80. évfordulójára emlékeznek, a sárospataki Basilica Minor pedig egy magyarországi bemutatónak lesz helyszíne. Konstantia Gourzi Paharión című kompozíciója, mely zenei hidat képez kelet és nyugat között, a spanyolországi ősbemutatót követően először hangzik el a Szent Efrém Férfikar és az Opus21Musicplus zenei együttes előadásában.

A kirándulókoncertek sorában a hagyományosan kedvelt úticélok, mint Komlóska, Kőkapu vagy Bodrogkeresztúr mellett két új helyszín lesz: a Zemplén legdélibb csücskében található Taktaharkány és a festői fekvésű Baskó.

Felújítják a korábbi években nagy sikerrel rendezett vacsoraesteket is: Erdőbényén, a Hotel Magitában flamenco táncosok látványos produkcióját élvezhetik az érdeklődők. Sőt nem maradhatnak el a népszerű kamara-, gasztronómiai és családi programok sem: Sárospatakon a fesztivál teljes ideje alatt nyitva lesz a Borterasz.

2017_BaloghGyula_03
Balogh Gyula

Az eddigi hagyományoknak megfelelően idén is minden este szól a jazz. A sárospataki Makovecz téren fellép többet között a Jazz Showcase két különdíjasa: Horváth Cintia és Balogh Gyula, a város szülötte, Szakál-Plósz Titanilla, a BBNQ Pocsai Krisztával és a Fugato Orchestra. A világzene műfaját a Borteraszon idén a Makám képviseli és a Zemplén Néptáncfesztivállal közösen érkezik Sátoraljaújhelyre a Csík Zenekar.

Az előző évek sikere után újra a fesztivál keretei között rendezik meg a művészeti vezető, Hollerung Gábor karmester irányításával a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát ifjú muzsikusok számára. A kurzus keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar lehetőséget kínál főiskolásoknak és konzervatóriumban tanulóknak arra, hogy belekóstoljanak a zenekari muzsikálásba, betekintést nyerjenek a műhelymunkába, a zenekar tagjaival és egy nemzetközi hírű karmester-specialistával, Vashegyi Györggyel dolgozzanak. A résztvevőkkel idén is több koncert fellépőjeként találkozhat majd a közönség.

 

További információk: http://www.zemplenifesztival.hu.

Szíjjártó Anita

Fotó: Zempléni Fesztivál oldala

A rovat további cikkei