fbpx

Újra fölszáll a páva

folszallott_a_pava2
Fotó: Váradi Levente/Lumidance

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor múlt pénteki első elődöntőjéből hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. A Duna televízióban pénteken 20 óra 25 perctől látható második élő elődöntőben újabb hat produkciónak szavaz bizalmat a zsűri.
Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is négy kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából három-három produkciót láthatnak a nézők.

Ezúttal visszatér a képernyőre Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik (Nyíregyháza), Fodor Mátyás (Gyenesdiás), Glonczi Rodrigó (Nyíregyháza), a Nógrád Táncegyüttes (Salgótarján), a Tessedik Táncegyüttes (Szarvas), a Kalotaszeg Legénytársulat (Méra), a Pendely Énekegyüttes (Debrecen), Turzó Boglárka (Berettyóújfalu), Szöllősi Katalin (Marosvásárhely), a Danubia Tamburazenekar (Baja), az Ördöngös Zenekar (Szamosújvár) és Gál János (Budapest).

folszallott_a_pava
Fotó: Váradi Levente/Lumidance

A zsűri a négy kategória legmagasabb pontszámot elért versenyzőit juttatja tovább, összesen négy produkciót, azonban további kettő is tovább jut a középdöntőbe, őket a zsűri a műsor végén szabadkártyával ajándékozza meg. A hat továbbjutó produkció a középdöntők során már a nézők szavazatára is számíthat.

A második élő elődöntő extra fellépője Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó lesz. 2009-től saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik. A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki a legfrissebb dalokból álló nagylemezüket, az Élet elvitelre címűt, amely 2015-ben Az év alternatív albuma kategóriában Fonogram-díjat kapott. Kevesen tudják róla, hogy Kecskeméten saját táncháza volt és azóta is nagy vágya, hogy a fővárosban is kialakítson egyet.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Folszallott_a_pava_2015_fotokredit_Varadi_Levente_Lumidance_08
Fotó: Váradi Levente/Lumidance

Az élő adásokat meghívott vendégprodukciók színesítik, a november 24-ei műsort a 2014-es gyermek Páva győztese, a Bartina Táncegyüttes és Fitos Dezső Társulatának közös produkciója nyitja meg, a műsor végén pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép a Fölszállott a páva színpadára, akikkel színpadra áll művészeti vezetőjük, Zsuráfszky Zoltán zsűritag is.

A Fölszállott a páva új évadában a területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei