„Alföldi Róbert előadása azt is felkavarja, akinek amúgy esze ágában sem lenne háborúkkal és menekültekkel foglalkozni”  – írta az előadásról korábban a kritika. A színház a darabot januártól újra műsorra tűzi. Bár Csomós Mari – egészségügyi okokból – egyelőre személyesen nem lesz jelen a színpadon, az előadásból mégsem fog hiányozni. „Csomós Mari zseniális a darabban, eszünkbe sem jutott, hogy valaki beugorjon helyette, számunkra ő az örök Nazira, a nagymama” – jelentette ki az igazgató, Kováts Adél. „Addig is felvételről szerepel az előadásban.”

A szerepátvevők közül először láthatják Nagy Márkot, aki a fiút, Simon Marwant játssza, valamint Bánfalvi Eszter újra helyettesíti Lovas Rozit. Beugró is lesz betegség miatt, Berényi Nóra Blanka egyetemi hallgató személyében.

A Futótűz egy nyomozás története. A szerelmes lány, Nawal, a későbbi anya végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

Wajdi Mouawad, a Futótűz szerzője libanoni származású kanadai drámaíró, rendező. Gyerekként menekült – a libanoni háborúk elől – családjával Franciaországba, majd később költöztek Kanadába. Ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azok családra gyakorolt hatása. A Futótűz című darabjával világhírűvé vált, a mű számos színházi díjat nyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amit a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra jelöltek.

Nyitókép: Radnóti Színház/Dömölky Dániel