piotr_anderszewski
Fotó: mupa.hu

 

A 49 éves Anderszewski generációja egyik vezető zongoraművésze. Játékát az elmélyültség, az igényesség és a kísérletező kedv jellemzi. 1991-es, londoni debütálása indította el a világhír felé: ?Mélyen megindító élmény? a közönség megbabonázva hallgatta?, írta a The Independent kritikusa. Azóta rendszeresen koncertezik a leghíresebb hangversenytermekben és a legkiválóbb zenekarokkal, karmesterekkel.

Piotr_Anderszewski_
Fotó: anderszewski.net

Első ? Bach és Beethoven műveit tartalmazó ? szólólemeze 1996-ban elnyerte a lengyel kritikusok díját, és egy teljes Bach-sorozatot eredményezett a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics kiadásában Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, mely több francia díjat nyert el, és a kritikusok is lelkesen méltatták. Zenekari koncertjei elismeréseként megkapta a Royal Philharmonic Society díját, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. 2002-ben Szymanowski-díjjal tüntették ki a zeneszerző műveinek előadásáért.

Bruno Monsaingeon filmrendező több dokumentumfilmet készített róla: a 2001-es film a zongoraművész Beethoven-műhöz fűződő, különleges viszonyát járja körbe, míg a 2008-as a zenével, fellépéssel és lengyel?magyar gyökereivel kapcsolatos gondolatait összegzi. 2016-ban Anderszewski maga is kamera mögé állt, hogy a szülővárosához fűződő viszonyáról valljon.

A Müpában december 11-én Bach-műveket és Beethoven Diabelli-variációk című alkotását jássza.

 

További információk és részletes program itt olvasható.

Forrás: Müpa