Az elmúlt években a Jameson CineFesten volt a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életének, a Sráckornak, az Oscar-díjas Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. A Jameson CineFest mára a régió egyik legfontosabb filmes fórumává, a nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé vált. Miskolc vendége volt már például Kevin Macdonald, S?awomir Idziak legendás lengyel operatőr, Agnieszka Holland, az Európai Filmakadémia igazgatója, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, az argentin születésű innovátor, Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars-rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, vagy az Oscar-jelölt Benh Zeitlin. A CineFest életműdíját 2015-ben Claudia Cardinale kapta.

unspecified2

 

A Jameson CineFest fesztivál CineClassics nevű blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Krzysztof Kieslowski mindhárom utolsó filmje szerepel: a Három szín: Kék szeptember 9-i vetítését 10-én este a Három szín: Fehér, 11-én a Három szín: Piros követi. A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg. A fesztivál sztárvendégét, a Három szín: Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de többek között óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere, és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagynevű rendezőkkel forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

 

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A gyönyörű képek és a talányos történetek mélyén komoly kérdések fogalmazódnak meg. Mit gondolunk a modern Európa olyan alapértékeiről, mint a szabadság, egyenlőség és testvériség? A három film egymásba játszó, egymást átszövő motívumrendszere hosszú elemzésekre csábít. A Jameson CineFest ? Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a CineClassics közönsége most, húsz évvel a megjelenés után újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha ? és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

unspecified

 

A Jameson Cinefest még július 31-ig várja a CineNewWave nevű új versenyprogramjába kisjáték- és rövid animációs filmek nevezését. A versenyprogramba 18 és 35 év közötti magyarországi alkotók pályázhatnak. Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a film magyarországi premier, de felsőoktatási intézményekben készült vizsgafilmekkel is pályázhatnak az alkotók. A beválogatott alkotásokat bemutatják a fesztivál hivatalos szelekciójában, a filmek készítőit pedig vendégül látják a premierre, illetve a fesztivál egyéb programjaira. A CineNewWave fődíja bruttó egymillió forint.

 

A Jameson Cinefest és a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) közös kezdeményezéseként idén elsőként megvalósuló Critical Skills Workshop jelentkezése augusztus 5-én jár le. A Critical Skills Workshopot szeptember 9. és 14. között rendezik meg a Jameson Cinefesten, fiatal ? 30 év alatti ?, kelet-európai filmkritikusok és filmes újságírók számára.