fbpx

Újra jazzfesztivál Budapesten

23244287_663706997158283_2461344235819615157_n

Örömteli, hogy Budapesten felpezsdült a jazzélet, az pedig számomra különösen kedves, hogy a XII. kerületben a Get Closer szervezésében nemcsak fesztivált rendeznek, hanem egész évben világhírű előadókat lehet látni és hallani ? mondta Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a január 17-ei, budapesti sajtóbeszélgetésen. Payton április 6-án az Afro-Caribbean Mixtape-pel lép színpadra. Új albumán a be-bopot, a szvinget, a New Orleans-i örökséget, a soult, az R&B-t, a hiphopot és a különböző afrikai, közép-amerikai és karibi népzenei dialektusokat fűzi össze. Másnap ad koncertet a James ?Blood? Ulmer Odyssey Trio, akinek éppen 35 éve jelent meg az Odyssey Band Odyssey című albuma, melyet a modern jazzavantgárd egyik klasszikus művének tartanak. A trió az eredeti felállásban lép fel Budapesten, Ulmer mellett Charlie Burnham hegedül és Warren Benbow dobol. A rendezvény zárónapján, április 8-án ad műsort Lizz Wright, aki az R&B-t, a jazzt, a bluest, a popot és a gospelt elegyíti, miközben megőrzi saját egyéniségét. Az énekesnő első budapesti fellépésén új albuma, a Grace dalait mutatja be. Idén két lengyel előadó, Paweł Kaczmarczyk zongorista (április 6-án) és Kuba Więcek szaxofonos (április 8-án) formációja is koncertet ad. A Kaczmarczyk Audiofeeling Trióban Kuba Dworak bőgőzik, Dawid Fortuna dobol, a tehetséges fúvós Kuba Więcek Triójában pedig Baranski bőgőzik, Łukasz Żyta pedig dobol. A fesztiválon április 7-én egy nemzetközi supergroup, a legendás Weather Report örökségét ápoló Heavy Weather lép fel, amelyben magyar ütőhangszeres, Mogyoró Kornél játszik.

24312749_675386782656971_7313740759875950058_n

Mogyoró Kornél a sajtóbeszélgetésen elmondta: a Heavy Weather a Weather Report egykori zseniális billentyűse, Joe Zawinul emléke előtt tiszteleg, aki tíz évvel ezelőtt halt meg. A Heavy Weathert Zawinul menedzsere, Peter Guschelbauer kérésére az ismert norvég basszusgitáros, Per Mathisen szervezte össze. Mathisen a jazz számos világsztárjával játszott már együtt, ebbe a csapatba három ismert osztrák zenészt ? Gerald Preinfalk szaxofonost, Paul Urbanek billentyűst és Herbert Pirker dobost ? hívott Mogyoró Kornél mellett. A zenész kitért arra is: a budapesti fellépésre elkészül a Heavy Weather lemeze, amely első, tavaly júliusban az ausztriai Gmudenben adott koncertjük felvétele.

20156137_619616651567318_1681178592861661760_n

A Get Closer Jazz Fesztiválon kiállítást is rendeznek a MOMKultban Robert Cifarelli világhírű olasz jazzfotós képeiből. A Kleb Attila által vezetett Get Closer cég szervezésében idén tavasszal és nyáron mások mellett még a Joshua Redman amerikai szaxofonossal kiegészülő luxemburgi Reis Demuth Wiltgren Trio (március 6-án), a Buena Vistából ismert kubai zongorista Robert Fonseca Triója (május 8-án), a guatemalai származású multiinstrumentalista, szerző, énekes sztár, Gaby Moreno (május 24-én), az Art Ensemble of Chicago (június 7-én) és a szintén kubai Son Del Nene (június 28-án) lép fel. Április 23-án szintén a Get Closer szervezésében különleges koncerttel ünnepli 60. születésnapját Kárpáti Dódi József trombitás. Az elsősorban a Quimby zenekar tagjaként ismert zenész korábban játszott a Palermo Boogie Gangben és az Andersenben is, saját jazzformációja pedig a Priváti Projekt, amelyben jelenleg Vasvári Márton basszusgitárossal, Szaniszló Richárd vibrafonossal és Kőszegi Imre dobossal zenél együtt. ?Nem életműkoncertet tartunk, inkább egy érzésből összerakott, befogható dolgot, sok vendéggel. A koncertre időzítve egy dupla bakelit Priváti Projekt-koncertelemezt is megjelentetünk limitált példányszámban? ? mondta Kárpáti Dódi. A Privátilag 60 című, április 23-ai koncerten színpadra lép Erik Truffaz világhírű svájci-francia trombitás, a már említett lengyel zongorista, Paweł Kaczmarczyk, Frankie Lato hegedűs, Barabás Lőrinc trombitás, Alba Hyseni énekes, valamint a Quimby tagjai. Kleb Attila beszámolt arról is, hogy a Get Closer szervezésében folytatódik a tavaly ősszel indult akusztikus koncertsorozat, amelynek keretében áprilisban Bérczesi Róbert, májusban pedig Bródy János is fellép a XII. kerületi Barabás-villában a mesélős, intim hangulatú esteken.

 

Forrás: MTI

Fotó: Get Closer Budapest Jazz Fesztivál Facebook-oldala

A rovat további cikkei