Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke köszöntőjében az épített örökség fontosságáról beszélt. Mint elmondta, az esemény kapcsán olyan intézmények és műemlékek is megnyitják kapuikat, amelyek egyébként az év többi részében zárva tartanak. Beszédéből kiderült, hogy a tavalyi évben több mint 80 ezer látogatót számláltak, az idei rendezvénysorozatra pedig még többet várnak, amelynek témái főként a régészet tudománya köré csoportosulnak.

btm-2

A programok szervezését Ghyczy Gabriella, a Kulturális Örökség Napjai koordinátora ismertette. Ebben az évben Rómer Flóris, Róth Miksa és Klebelsberg Kúnó születésnapjának, valamint a két világháború évfordulójának témája került fókuszba. Mivel 2015 A Fény Nemzetközi Éve, és egyben az Ipari és Technikai Örökség Éve is, így ezek is ajánlott pontok voltak a szervezés során. Ghyczy Gabriella arról is beszélt, hogy a rendezvény elődjének tekinthető Nyitott Kapuk Napja 1984-ben Franciaországból indult el, majd a nagy sikerre való tekintettel más országok is átvették a szokást. A koordinátor a számokat illetően komoly eredményekről számolt be, amelyek szerint idén több mint 300 helyszín, 657 program, 140 település (kettő Szlovákiából) és 250 önkéntes szervező csapat várja a látogatókat.

btm1

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója saját helyszínének kínálatáról szólt. A Grassalkovich Antal által építtetett, különleges atmoszférájú kastély a kormányzói bunker és a királydombi pavilon bemutatásával, padlástúrával, valamint a rendezvény idejével egybeeső vadásznapokkal készül a rendezvényre.

btm3

Paszternák István, a Forster Központ egyik helyszínének, a füzérradványi Károlyi-kastély létesítményfelelőse eddig soha meg nem nyitott épületrészek feltárásával, a felszín alatti értékeket megmutató túrával, parksétával és előadásokkal várja az intézménybe érkezőket.

Fotó: Papp Eszter