Szeptember 25-én számos egyetem, kutatóintézet, ipari kutatóhely, tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó intézmény nyitja meg kapuit, és várja a látogatókat érdekes, erre a napra időzített programokkal. 

Kutatok_Ejszakaja-facebook1


Az EU megbízásából a Marie Skłodowska-Curie program keretében egy konzorcium szervezi a magyarországi programokat. Tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Hétfa Kutatóintézet. Az eseménysorozat hagyományosan legnagyobb vállalati partnere, az Ericsson Magyarország Kft. többek között egy új világrekord felállítását tűz ki célul. Az Ericsson Roboskicc Challange keretében a cég K+F Központjába látogató gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el firkabotjukat, ami több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnyagyobb roboskicc képét. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül, és bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot.

A rendezvénysorozat számos eleme kapcsolódik az UNESCO által 2015-re meghirdetett Fény Éve akcióhoz. Az Óbudai Egyetemen lehetőség lesz kipróbálni sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetjük a virtuális valóságot, valamint látványos kísérleteket csodálhatnak meg a látogatók a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A Planetáriumban a meteoritok nyomába eredhetnek az arra kíváncsiak, és a körfolyosón Marie Curie ösztöndíjasok irányításával haladhatnak végig egy nagyon érdekesnek ígérkező tanösvényen.

Kutatok_Ejszakaja-facebook

Budapesten kívül az eddig ismert programok Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Zalaegerszegen kerülnek sorra, és a részt vevő helyszínek száma még növekedni fog.

A tízéves évforduló kapcsán különös figyelmet szentelnek a nagyon fiatal kutatóknak, a Fasori Evangélikus Gimnázium 10 éveseknek szervez kémiai társasjátékot, az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola megrendezi interdiszciplináris konferenciáját, amelyen 10 éves tudósjelöltek adhatnak számot szakértelmükről, tudásukról.

 

A programokon történő részvétel ingyenes, bár néhány program esetében regisztrációhoz van kötve. A teljes programkínálat megismerése érdekében érdemes gyakran felkeresni a folyamatosan fejlődő, alakuló www.kutatokejszakaja.eu weboldalt.