Átadták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 3,2 milliárd forintból felújított épületegyüttesét és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, egyúttal csütörtökön újra megnyílt a megújult, a Széchenyieket bemutató és életükbe bepillantást nyújtó állandó kiállítás is.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban rendelkezésre álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával. A most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

Az Öregkastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.


657b2041532606e674871f44.jpg
A Széchenyiek életét bemutató, újranyitott állandó kiállítás a Széchenyi-kastélyban. Fotó: MTI / Filep István

Az Öregkastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást a téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára köszöntőjében kijelentette: a nagycenki kastély nemzeti emlékhely, renoválása magától értetődő kötelesség volt. Szavai szerint különös jelentősége van annak, hogy éppen december 14-én, a hűség napjának évfordulóján adhatják át a megújult Széchenyi-kastély fejlesztéseit, és nyílik meg a Széchenyi Istvánt mint államférfit bemutató kiállítás.

„Magyarország a település jelképének felújításával fejezhette ki tiszteletét a Széchenyiek mellett, a nagycenkiek előtt” – mondta. Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy 1921-ben a nagycenkiek elsöprő többséggel szavaztak népszavazáson Magyarország mellett, tanúbizonyságát adva hazaszeretetükről, valamint arról is, hogy ragaszkodnak a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István szellemi örökségéhez.

Nyitóképen a nagycenki Széchenyi-kastély a turisztikai célú fejlesztések átadásának napján, 2023. december 14-én. Fotó: MTI / Filep István