Megújult és csütörtöktől újra látogatható Szombathelyen a Savaria Múzeum kőtára – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A lapidáriumban látható, 1982-ben létrehozott állandó kiállítás megújításához a Kubinyi Ágoston-program keretéből 2019-ben és 2020-ban kapott, összesen 20 millió forint pályázati támogatás a bemutatásra szolgáló környezet kialakítására volt elegendő, a kiállítás anyagának szakmai megújításához és 21. századi igényeknek megfelelő bemutatásához további forrásokra lesz szükség.

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is. A kiállítás új bevezető szöveget, a bemutatott műtárgyak pedig új feliratokat kaptak.

A kőtárban látható kiállítás a kétezer éves város történetének ékes bizonyítékait tárja a látogatók elé. A római kőfaragványokon és feliratokon többször olvashatjuk a város Savaria nevét, a kövek és feliratok hírt adnak a tartomány gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális értékeiről. A lapidáriumban őrzött, a városalapítás korából származó emlékek zöme temetőkből került elő, a kiállítás a római kor legjellemzőbb sírtípusait, temetkezési szokásait mutatja be, található benne kőosszárium, téglasír, fémládasír és egy szarkofág is.

A kőtár legszebb kőemléke a város korai, északi temetőjében megtalált sírkő. Többalakos kompozíciója a trójai mondakörből vett jelenetet örökít meg: Szép Heléna és Paris találkozását ábrázolja. A kőtár kiemelkedő emléke a capitoliumi triász szoborcsoport, melynek torzói közül középen Jupiter egy tömbből faragott törzsét látjuk, bal oldalán Juno torzója ül, jobbján pedig Minerva foglal helyet.

A Savaria Múzeum kőtárában látható állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig, naponta 10 órától 18 óráig tekinthető meg.

Nyitókép: Wikimedia Commons