fbpx

Újra látogatható az egykori balácai római villagazdaság

Átadták a balácai római kori villagazdaság védőtető-szerkezetét; a Nemesvámos szomszédságában álló Villa Romana három év szünet után április 1-jétől ismét látogatható.

Az új, mintegy kétezer négyzetméter területű, fémszerkezetű védőtető teljesen befedi a 3–4. századot idéző belső tereket, benne a mozaikokat, falfestményeket – mondta a keddi átadó ünnepségen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A beruházás második üteme 120 millió forintból valósult meg. Az első ütemben korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló, szellőztetőrendszert alakítottak ki összesen 500 millió forintból.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tervek között említette, hogy nyaranta színi előadásokat láthat majd a közönség Balácán.

A második ütem befejeztével, idén júniustól hat kiállítás látogatható majd a villagazdaság területén. Jelenleg két kiállítást lehet megnézni, amelyek az egykori villagazdaság életébe engednek betekintést.

Nyitókép: Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A rovat további cikkei