Az eredetileg Ybl Miklós által megálmodott, majd teljes felújítás után a kortárs képzőművészetnek otthont adó épület két izgalmas tárlattal várja az érdeklődőket.

A Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült A Hold, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának Belső tájak című kiállítása egyaránt különleges élményt és kulturális feltöltődést kínál a látogatók számára.

Bár az Ybl Budai Kreatív Ház a „bezártság” ideje alatt is igyekezett aktív és folyamatos kommunikációval kapcsolatban maradni a művészeteket kedvelő és pártoló közönségével, s ennek jegyében például mindkét most látható kiállítás anyaga elérhetővé vált online módon, az igazi élmény természetesen a személyes találkozás lehetősége.

iski Kocsis Tibor: A HOLD

Az Ybl Budai Kreatív Ház emeletén kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Pataki Ágnes: BELSŐ TÁJAK

A különleges tárlat fókuszában a
RANDOM fotóművészeti csoport három alkotójának érzékeny ráhangolódással
rögzített képei láthatók. A három különböző karakter alkotásában közös pont a
gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt. A
líraiság, az engedékenység, a történni hagyás olyan finomra hangolt képi
világokat eredményeznek, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás
miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. A képeket nézegetve mi is
rácsodálkozhatunk arra, hogy a mindenkori tökéletes utáni hajszából bátor és
szabad döntés kilépni és a világ szépségét a mulandó illúziók iránti
fogékonysággal észlelni.

Mindkét kiállítás ingyenesen
látogatható 2020. július 20-ig.