Ahogy az Iparművészeti Múzeum (IMM) honlapján is olvashatjuk, az IMM első főigazgatójának korhűen helyreállított villája ?az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre?. A villa különleges enteriőrjeiben megjelenik a szecesszió három meghatározó iránya: a brit, az osztrák és a francia szecesszió. ?Bugatti exkluzív bútorai révén a keleti művészet hatása, továbbá a századforduló magyar művészetében megjelenő erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepe ismerhető meg? ? írják. ?A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában.?

 

?A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli. Míg a hajdani képtár és a historizáló ebédlő rekonstrukciójával a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre is emlékezünk? ? írják a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállításról, amely méltó Ráth György szellemiségéhez.

 

?Mindannyiunk öröme, hogy Ráth György, a szecessziós művészet nagy pártfogója, a kiváló jogász és műgyűjtő akaratának megfelelően egykori otthona az Iparművészeti Múzeum filiáléjaként teljeskörűen helyreállítva és gazdag tartalommal felruházva ismét fogadja a látogatókat? ? fogalmazta meg a Ráth György-villa és A mi szecessziónk című tárlat megnyitóján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai múzeumok, gyűjtemények megújítására, ezért a Ráth György-villa átfogó rekonstrukcióját is több mint 300 millió forinttal támogatta. ?Célunk az, hogy korszerű és méltó körülmények között tudjuk továbbadni kulturális kincseinket a következő nemzedéknek. Kiemelt feladatunk, hogy nemzeti kultúránk tárgyi, szellemi kincsei modern körülmények között egyenlő eséllyel elérhetővé váljanak minden korosztály számára Budapesten és vidéken egyaránt.?


_d0a6622__copy__600x378.png
Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumánakkulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára

 

Így fogalmazott Krucsainé Herter Anikó, hozzátéve: ?hiszünk abban, hogy a kultúra nemzetmegtartó erő, amely hozzájárul az ország felemelkedéséhez. A kultúra összessége, a különféle művészeti ágak együtt olyan örök emberi értékek közvetítői, amelyekre minden nemzedéknek építenie kell.? Hangsúlyozta: ?az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, Ráth György egykori otthonában megnyíló, szecessziós gyűjteményünk legjavát bemutató kiállítás is azokból az örök értékekből merít, amelyeket egyedül a művészet eszközeivel lehet igazán megragadni. A szecesszió különböző művészeti ágakban megjelenő, különleges útkereséseivel kiválóan rámutat az egyik legkülönlegesebb és legértékesebb emberi képességre, tulajdonságra, arra, hogy az ember felfedezte és csodálatos módon képes ki is fejezni, hogy a szép, a szépség állandó.?

 

Beszédében a kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár kifejtette: ?a szép örök érték, amely sokszor egészen rendkívüli formát tud ölteni. Az ember rendkívüli szellemi, lelki tulajdonsága az, hogy képes a szépségnek mindig egy új arcát, formáját, megjelenését felfedezni, kifejezni és hangsúlyozni. Tud szakítani a már megszokott formákkal, kifejezőeszközökkel és új szellemi utakat keres, hogy felkutassa és ábrázolja a szépség egy-egy új megjelenését, üzenetét. A szépség örök belső lényege adja az alkotómunka örök körforgását, hiszen az alkotásra és annak üzenetére mindig születik válasz.? Krucsainé Herter Anikó e gondolathoz kapcsolódva rámutatott: ?egy újabb nemzedék mindig reflektál, újragondol, miközben maga is a szép örök értékét igyekszik megragadni, megfogalmazni. Így jelent ma egységet a most megnyíló szecessziós tárlat és az Artista stúdió Körforgásban című reflexiós kiállítása, amelyek együtt méltó módon jelentenek gazdag tartalmat a többéves zárvatartás után ismét megnyíló Ráth György-villában.?

 

?Talán nem túlzás, ha így fogalmazok: a mai nap, vagyis a Ráth György-villa újbóli megnyitása a magyar szecesszió ünnepe is egyben. Ezen az ünnepen pedig szívből kívánom, hogy a múzeum falai között minél többen legyenek a szecesszió eszközeivel kifejezett és megfogalmazott szépség felfedezői és élvezői. A kulturális ágazat képviselői nevében gratulálok a múzeum megálmodóinak, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek? ? zárta beszédét Krucsainé Herter Anikó.


_d0a6576__copy__600x395.png
Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója

 

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója az eseményen megfogalmazta: az újranyílt épületbe több okból is érdemes lesz ellátogatni. Az egyik legfontosabb élményt maga a gazdag szecessziós díszítéseivel együtt megújult villa jelenti, amely jelenlegi állapotában a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinek kincseit is méltóképpen tudja fogadni. A látogatók emellett Ráth György otthonában érzik majd magukat, miközben végigjárják a különféle tereket: a szecessziós és a historizáló ebédlőt, a fogadószobát és a többi helyiséget. ?Olyan, mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz? ? jegyezte meg Cselovszki Zoltán, hozzátéve: ?A mi szecessziónk című állandó kiállítás mintegy 600 műtárgyat felvonultatva mutatja be a francia, az osztrák, a brit és a magyar szecessziót, nem egy műtárgytípusra, hanem a korszakra és a stílusra koncentrálva. A kontextusba került kerámiák, bútorok, festmények, textilek és egyéb műtárgyak így igazán élni tudnak. Az időszaki kiállításban pedig az Artista kortárs hazai divattervező stúdió reflektál a gyűjteményre.?

 

A kiállítás kurátora: Horváth Hilda

A Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum (IMM) első főigazgatójának korhűen helyreállított villája szeptember 14-étől látogatható a Városligeti fasorban.

A szecesszióról ebben a korábbi, Útravaló a szecesszió szerelmeseinek című cikkünkben olvashattok.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond