Újra megrendezik a Balatoni Írótábort

Egyéb

Több évtizedes hagyományt teremtett újjá Keszthely városa 2012. szeptember első hetében, amikor harminc év elteltével újra megrendezésre került a Balatoni Íróhét tizenegy fiatal irodalmár ? írók, költők, műfordítók és kritikusok ? részvételével. A programokon negyven év alatti írók és költők vettek részt Magyarországról és a határokon túlról; korunk magyar irodalmának fiatal képviselői személyes találkozások során mutatkoztak be a rendezvénysorozat közönségének

 

A költő születésének 100. évfordulójának apropójából tervezett őszi rendezvény célja méltó módon megemlékezni hazánk egyik kiemelkedő irodalmi személyiségéről, kortárs művészek segítségével bemutatni, megismertetni, megszerettetni a termékeny költő alkotásait. A programsorozat előadói legjobb tudásuk szerint ismertetik meg a közönséget Weöres Sándor életével, filozófiájával, és költészetével. A filmvetítéstől koncerteken és irodalmi esteken, a Hévíz folyóirat lapszámbemutatón át a tudományos előadásáig, mind Weöreshez kapcsolódva a költő szemléletével, életének fontos állomásaival kalauzolják el a kisiskolásoktól az idősebbekig a hallgatóságot a mai kor kiemelkedő alakjainak segítségével. A résztvevők között Jordán Tamás színművész és színigazgató, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, Péczely Dóra szerkesztő, kritikus, Fehér Renátó költő is fellelhető.

A Balatoni Íróhét célja, hogy minél több korosztályhoz eljusson Weöres Sándor művei által hordozott, értékeket átadó üzenet, s ezzel együtt az igényes szabadidő eltöltésének biztosítása. A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ nem titkolt szándéka, hogy az általános-, és középiskolás diákok seregével megkedveltesse, megismertesse a költő munkásságát ? egy kicsit másképp, mint az iskolában arra lehetőség van ? ezért a rendezvény fontos eleme a rendhagyó irodalomóra, melynek során szerkesztők, előadóművészek és költők látogatnak el hozzájuk.

A rendezvény negyedik napján sor kerül A nagy versmondás programra Jordán Tamás színművész és színigazgató vezénylésével, délután 2 órakor keszthelyi-, és Keszthely környéki diákok Weöres Sándor verset (Valse trieste) szavalnak a városközpontban. Az esemény egyben rekordkísérlet is a legnagyobb létszámú magyarországi versmondásra.