Megújult az albertirsai római katolikus temetőben található, Ybl Miklós által tervezett neoromán Szapáry-kápolna, amit sokan Rozália-kápolnaként ismernek.

A Szapáry család által építetett kápolna így az eredeti állapotában várja a látogatókat. A kripta felújítása a család jóvoltából valósult meg.

Az építészeti stílusában fóti templomra emlékeztető kápolnát 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtette hőn szeretett lánya, Szapáry Rozália tiszteletére, aki 17 évesen elhunyt (emiatt emlegetik Rozália-kápolnaként is). A kápolna belseje három részre tagolt, a középső része keresztboltíves. Az oltáron nagy, fehérmárvány kereszt emelkedik, a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba. Belső freskóját, a Csillagos égboltot Lotz Károly festette. Az alagsorban található kripta egy helyiségből áll, a szarkofágokat két oldalon falazták be.

A kápolna a Szapáry család temetkezési helye volt egészen a második világháborúig, amikor a család elhagyni kényszerült Albertirsát.

A kápolna 22 családtagnak adott végső nyughelyet, köztük Szapáry Lászlónak (1831–1883), aki a Katonai Mária Terézia-rend lovagja volt. Miután a második világháború idején az itt élő Szapáry család a szovjet csapatok bevonulása előtt elhagyta Albertirsát, a kápolna pusztulásnak indult, és a kriptában lévő sírokat többször feltörték. A mostani rekonstrukciót megelőzően, 2002-ben a kormány, valamint 2014-ben a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával újították fel. A mostani felújítás során a szigetelés, a szellőzés és a vízelvezetés újult meg, emellett pótolták azt a tíz sírkövet, amelyek az évek során elvesztek vagy megrongálódtak, így a kripta visszanyerte eredeti állapotát.

A megújult kápolna mai megszentelésén jelen volt Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Pogácsás Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fazekas László, Albertirsa polgármestere, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Varga Sándor, Albertirsa katolikus plébánosa, valamint a Szapáry család képviseletében Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt washingtoni nagykövet. A kápolnát Beer Miklós nyugalmazott váci püspök áldotta meg.

Kép forrása: Nemzeti Örökség Intézete