dub_fx
Dub FX

Fesztiválokra járni szuper. Ez nem vitás. Na, de ki gondolta volna, hogy elmenni egy fesztivál sajtótájékoztatójára legalább annyira szórakoztató és ?laza?, mint bulizni az adott rendezvényen? Már pedig így van. Az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) sajtótájékoztatója kapcsán legalábbis biztosan. Az már eleve bizakodásra adott okot, hogy a rendezvényt a Hard Rock Caféban tartották meg. Hangulatos kis hely, lent shoppal, fent kávézóval. Ám amiért igazán különlegesnek számított ez a sajtótájékoztató, az azért volt, mert egy világhíresség is emelte az esemény színvonalát. Nem, most nem egy neves magyar zenészre gondolok ? bár közülük is volt egy pár ?, hanem az ausztrál világsztárra, Benjamin Stanfordra, vagy ahogy mindenki ismeri: Dub FX-re. Aki nem elég, hogy ott volt az eseményen, még egy rögtönözött akusztikus koncertet is adott, sőt:

azt is kiemelte, hogy Budapest a kedvenc európai városa.

A melbourne-i születésű zenész a minifellépés utáni beszélgetésen elárulta, hogy félig olasz származású ? talán emiatt áll közel annyira hozzá a magyar főváros, a magyar virtus. ?Nyugat-Európához képest itt sokkal tüzesebbek az emberi kapcsolatok? ? hangsúlyozta az utcazenészből lett szupersztár. Dub FX 12-13 évvel ezelőtt egy szál gitárral kezdte a zenélést az utcán, de ?mivel annyira nem vagyok jó gitáros ? mesélte ?, ezért a hangomat kiegészítettem technikai eszközökkel, looperpedálokkal. Az elején akusztikus zenét játszottam, majd egyre több effektet használtam, így nem voltak kifejezetten dalaim, a zenémre inkább a freestyle volt a jellemző? ? osztotta meg velünk Dub FX.

Egy kis kulisszatitok: a zenész előző este a Random Trip keretében, mely egy improvizatív koncertsorozat neves hazai zenészekkel, lépett fel az alapító-dobos, Delov Jávor meghívására, aki személyes jó barátja.

volbeat
Volbeat

Maszlavér Gábor, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy már 43. alkalommal rendezik meg az EFOTT-ot, melynek idén újra a Velencei-tó partja ad otthont, sőt: a fesztivál területét Sukoró irányába is kibővítették, ahol kempingterületet építettek ki. A fellépők kapcsán kiemelte, hogy több mint 100 produkciót hallhat majd a közönség ? Dub FX mellett, aki már sokadik alkalommal ad koncertet a fesztiválon, fellép John Newman, a dán Volbeat rockzenekar, amely a július 15-ei rocknap headlinere, valamint

először Magyarországon az EFOTT-on lesz hallható/látható Jessie J.

?Ekkora kaliberű előadót eddig még nem sikerült elhívnunk a fesztiválra? ? hangsúlyozta a főszervező.

Mellettük koncertezik még a belga Lost Frequencies, a brit Sub Focus, a Punnany Massif, a Halott Pénz, a Wellhello, Majka&Curtis, a Brains, az Irie Maffia, a Margaret Island, a Cloud 9+, a Kowalsky meg a Vega, a Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi, a The Biebers, a 30 Y, a Mary PopKids, a Bëlga és az Animal Cannibals is. Maszlavér Gábor érdekességként kiemelte, hogy létrehozzák a fesztiváltörténelem legkisebb zenei helyszínét, egy 3×3 méteres arénát, ahol egy jukebox segítségével ?mindenki a saját szupersztárja lehet és egy egész arénát megtölthet?.

Az EFOTT házigazdája minden évben valamelyik felsőoktatási intézmény ? idén ezt a tisztséget az Eötvös Loránd Tudományegyetem kapta meg. Murai László, az intézmény Hallgatói Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy jelenleg mintegy 40 hallgató és az egyetem csaknem 20 munkatársa segíti a fesztivál szervezését. A sportlehetőségekről kiemelte: az egyetemi sportegyesület, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) is készül sporteseményekkel, amelyeknek a strand fontos helyszíne lesz.

Jessie_J

L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója gyümölcsözőnek nevezte az együttműködést a fesztivállal, amely ? mint mondta ? arra motiválja a helyieket és a kormányzatot ?, hogy fejlesztések valósuljanak meg. Többek között zajlik a strandszakasz teljes partszakaszának felújítása, és jövőre elkészülhet a terület közművesítése is.

Maszlavér Gábor az újítások kapcsán kiemelte az újfajta fizetési eljárást, melynek fizikai formátuma egy okoskarkötő: erről nem szükséges visszaváltani a pénzt, hanem egy rövid regisztráció után bárhol a világon, ahol paypass-szal lehet fizetni, elkölthető. Mindemellett elérhető lesz az az applikáció is, amelyet egyetemisták fejlesztettek kifejezetten a fesztiválozók számára. Az alkalmazás segít majd többek között az étkezési lehetőségek keresésében, lehet rajta keresztül programot ajánlani és csetelni is.

A fesztivál szervezői a családokra is gondoltak: a gyerekeknek animátoros foglalkozásokat szerveznek, lesz családi jegy, sőt: a három év alatti gyerekekre ? ha a szülők igénylik ? bébiszitterek is vigyáznak.

Bővebb információ a fesztiválról az EFOTT honlapján található.

Szíjjártó Anita