Egy olvasópróbán ? pláne, ha az a legelső ? az ember még nem látja teljes egészében a darabot. Nincs még kész díszletterv, se jelmezek, minden képlékeny. Változhat a szöveg, a ruha, a háttér, még minden formálódik egészen a bemutatóig. Az Oscar esetében azonban minden jelenlévő színész kész darabot látott maga előtt, hiszen mindenki ismert már egy-egy feldolgozást, mindenkiben élt egy kép Oscarról, így a próba is úgy zajlott, mintha már a sokadik lenne. Vida Péter rendező köszöntötte a színészeket, majd bemutatta a díszletet, a jelmezeket és a darabot, melyet Székely Csaba író fordított újra.

A francia bohózat története alapjaiban nem változott, megmaradtak a jól ismert szerelmi bonyodalmak, a lánykérések, a táskacserék és az esküvők is. Aki azonban csak a Sylvester Stallonéval készült feldolgozást ismeri, némiképp meglepődhet, hiszen a nevek az eredetihez hasonlóan franciák maradtak, míg a ?91-es filmfeldolgozásban ezeket olaszra cserélték és a maffiát is bevonták a történetben. A jelmezek és a díszlet is a ?20-as, ?30-as éveket idézi, azonban jóval élénkebb színekben pompáznak majd, mint ami a korban megszokott volt. Vida Péter rendező ugyanis hangsúlyozta: nem csupán a múltba szeretnének visszanyúlni és újra bemutatni egy jól ismert klasszikust, hanem modernizálni is szeretnék ezt a darabot, kicsit ?maivá? tenni. Ennek megfelelően választottak zenét is; az elektroswing ? melyet főként a sokak által ismert és kedvelt The Parov Stelar Band képvisel ? egyszerre modern és egyszerre tradicionális, ahogyan a darab is.

A próbán jelen volt Csányi Sándor, a Thália Színház művészeti vezetője is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy már a márciusi előadásokra is elkelt az összes jegy, rendkívül nagy az érdeklődés övezi a darabot, hiszen sokakban maradt jó élmény a filmfeldolgozásoknak köszönhetően.

A főszereplőt, Bertrand Barnier-t Nagy Viktor alakítja. Madame Barnier-t Gubás Gabi alakítja, Christiant Bán Bálint, Jacqueline-t a Barátok Közt egykori Tildája, Szabó Erika formálja meg, Colette-et Tóth Eszter, Bernadette-et Fodor Annamária, Philippe-et Szabó Győző, Charlotte-ot Molnár Piroska, Oscart Mózes András, Nyikitát pedig Hunyadkürti István játssza.

A darabot február 25-én mutatják be, majd március 5-én, 6-án és 7-én lesz látható.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond