IMGP9778Az egyik legstabilabban működő szervezet az NKA, mely az eredeti logika, működési elvek mentén végzi munkáját. ?Változást jelent azonban, hogy a kulturális élet szereplőit érintő ügyekben próbáltuk komfortosabbá tenni a pályázati rendszert. Ennek egyik eleme, hogy elektronikus pályáztatást vezettünk be. Átszabtuk továbbá a kollégiumi döntéshozói struktúrát: kevesebb, de hatékonyabban működő kollégiumról számolhatunk be jelenleg? ? mondta el L. Simon László.

 

Emellett idén jelentősen sikerült növelni az Alap működési forrásait: ebben az évben körülbelül 11 milliárdot fog szétosztani az NKA a pályázók között. 2009-ben ennek kevesebb, mint a felével gazdálkodott a szervezet. Közben az Alap a működési költségeit is csökkentette.

 

A kollégiumok élén változatlanul szakmai szervezetek által delegált kurátorok foglalnak helyet. ?Ez az állami szervezet áll ma a legtávolabb a politikától a szakmai kuratóriumok révén.?

 

?Arra törekszünk, hogy hároméves pályázatokat is kiírhassunk, melyek a hosszútávú tervezést teszik lehetővé. Másik célunk, hogy minél több pályázati kiírást hozzunk előre a naptári év végére, hogy a pályázók időben számolni tudjanak a következő évre tervezett programjaik finanszírozhatóságával.? Egy nagy kulturális fesztivál esetében 25-30 milliós támogatást is tudnak adni, a műemléki területen pedig egy templom restaurálására 5 milliótól akár 30 millió forintig nyújthatnak összeget.

 

Évente tízezernél is több pályázat érkezik be az Alaphoz, 10-ből 7 pedig valamiféleképpen támogatást is kap. Az elmúlt húsz év alatt 111 milliárd forint került az Alapon keresztül a kulturális élethez ? az összeg 112.551 támogatott pályázat között oszlik el. Az alelnök hozzátette: a szakmai kollégiumok továbbra autonómiát élveznek a pályázatok megfogalmazásában és a döntéshozatalban. Ugyan az elnök (a mindenkori miniszter) és az alelnök vétójoggal rendelkezik, ennek alkalmazására nagyon ritkán kerül sor.

 

Széles támogatási körükbe nem vesznek fel újabb területet, csupán a filmeket emelik vissza. 18 év után az utóbbi két évben ugyanis ez elmaradt, a jövőben azonban az Alap ismét támogathatja a filmkultúrához kötődő tevékenységet. Ugyan hasonló struktúrában a filmgyártással és a filmelőkészítéssel a Filmalap foglalkozik, például filmfesztiválok megrendezésére és filmszakmai lapok kiadására az Alap is kiír támogatást a jövőben.

 

Pályázni a határon túlról is lehet: ugyanolyan elbírálás alá esnek a sepsiszentgyörgyi vagy a kolozsvári projektek, mint a magyarországiak. L. Simon László meggondolandónak tartja, hogy növeljék az NKA forrásait a határon túliak nagyobb arányú támogatásának céljából. ?Persze ezzel a felesleges párhuzamosságokat is meg kellene szüntetni? ? fejtette ki az alelnök.

 

IMGP9761A kulturális intézmények programjainak támogatására húsz éve bástyát nyújtó NKA az évforduló alkalmából tíz hazai és egy határon túli helyszínre ? fesztiválokra, kulturális eseményekre ? látogat. A turné végén egy nemzetközi konferenciát tartanak 2013. október 18-án a Parlament felsőházi termében ? mondta el L. Simon László. A rendezvényre olyan környező és távolabbi országokból érkeznek nemzetközi előadók, amely intézményekben a magyarországihoz hasonló támogatási gyakorlatot alkalmazzák.