A követ Mahler János hegyivezető emlékére állították, aki a Gerlachfalvi-csúcsról zuhant le.

Augusztus 10-én 150 éve, hogy megalakult Közép-Európa első turisztikai egyesülete, a Kárpát Egyesület. A jubileum alkalmából a SINE METU és a Kárpát Egyesület Nagyszalókon közösen újraállította Mahler János hegyivezető emlékkövét, aki tragikus módon lezuhant a Gerlachfalvi-csúcs tetejéről.

A Kárpát-medencei turizmus intézményesülése Felvidékről indult útjára a Kárpát Egyesület megalakításával. Tagjai elsőként ismerték fel az idegenforgalom jelentőségét, annak gazdasági és kulturális hozadékát.

„Mahler János hegyivezető 18 éves korában szenvedett balesetet, s emléke előtt a tátrai turistaközösség közadakozásból emelt emlékkő állításával tisztelgett. Napjainkban az emlékkő a nagyszalóki temető kerítése mellett hedergett, amit a miskolci Kovács Attila Tátra-kutató és turizmustörténész fedezett fel” – mesélte Orosz Örs, a SINE METU Egyesület vezetője.

Az értékmentésben nagy gyakorlattal rendelkező egyesület biztosította a kő újraállításához szükséges technikai és szállítmányozási igényeket. Az emlékkövet a földből való kiemelése után egy poprádi autómosóban tisztították meg a szennyeződésektől, majd visszaszállították Nagyszalókra, ahol a helyi önkormányzat méltó közterületen jelölte ki újraállításának helyét. A Kárpát Egyesület önkéntesei itt szárazalapot készítettek, amelynek során megtalálták a falu hajdani utcaköveit is. Itt kapott új, megérdemelt helyet az emlékjel.


64ccef932a4d4777b5871160.jpg
Mahler János hegyivezető emlékköve

Ugyanezen a napon a SINE METU egyesület által 2020-ban felfedezett, s azóta restauráltatott roskoványi honvédemlékművet is visszaszállította Gombaszögről eredeti helyére. A koszorúzott csonkaoszlop azért különösen jelentős, mert ez az első a Kárpát-medencében, amit az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére emeltek. Jövőre, a roskoványi csata 175. évfordulója alkalmából Roskovány községgel közösen eredeti helyén újraállítják.

A tátrai turizmus jubileuma alkalmából egy további értékmentésre is sor kerül. A két egyesület Szilágyi Dezső emlékművét is újraállítja. Szilágyi Dezső magyar jogász, politikus, Magyarország igazságügyi minisztere, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, aki miniszterként az államigazgatás részéről az első nagy pártfogója volt az intézményesített turizmusnak.

Fotók: Nászaly Gábor