Elkezdték a párizsi Notre-Dame 2019. április 15-i tűzvészben leomlott huszártornyának összeszerelési próbáját Lotaringiában.

A talapzat szállítását április 15-re, a tűzvész negyedik évfordulójára tervezik. A huszártorony, amely a 19. századihoz hasonlóan 66 méter magas lesz, öt részből áll, ezek egyike a négy támasztékon elhelyezkedő, különleges tölgyfából készült talapzat, amely önmagában 80 tonnát nyom.

Patrick Jouenne, az ácsok vezetője elmondta, hogy négy hónapja dolgoznak az épületrészen, jelenleg az emelőkkel helyezik egymásra a rendkívüli nagyságú fa alkotóelemeket. Miután a kelet-franciaországi Briey-ben befejezik a összeszerelés próbáját, lebontják a talapzatot, majd a darabokat Párizsba szállítják, ahol a székesegyház tetején szerelik ismét össze őket. A teljes torony földfelszínhez viszonyított magassága 96 méter lesz, akárcsak a korábbi összeomlott toronyé, és ugyanolyan anyagokból készül, mint az eredeti: a szerkezete tölgyfából, a borítása és a díszítése pedig ólomból.

A huszártorony építése azután kezdődik meg, hogy elkészülnek a kereszthajó ívkeresztezését alkotó négy boltív újjáépítésével. A kulturális minisztérium szerint a székesegyházat 2024 végén nyitják meg újra.

Fotó: Joel Saget / AFP