A tavalyi telt házas Made in Hungária után ezúttal Kacsóh Pongrác klasszikusát, a János vitézt láthatja a közönség a Somogyvár-Kapuvár Nemzeti Emlékhelyen. A június 30-i előadáson a kaposvári Roxínház színészeinek tolmácsolásában, új hangszerelésben kel életre a népszerű történet.

Részlet a János vitéz című előadásból. Fotó: Kozma Attila / Roxínház
Részlet a János vitéz című előadásból. Fotó: Kozma Attila / Roxínház

Az előadást 2024 márciusában mutatta be a Roxínház Pintér Kata és Horváth Zita rendezésében, áthangszerelt változatban. A zenei vezető, Sebesi Tamás újraértelmezésének köszönhetően a darab dinamikusabbá vált, a klasszikus formákat pedig közelebb hozta a fiatalabb generációhoz. Az alkotók célja – a júniusban bemutatott Szaffihoz hasonlóan – az volt, hogy az egész családot megszólító produkciót hozzanak létre, amely egyszerre nyújt minőségi és kellemes színházi élményt minden korosztálynak. A zenés színházat szerető felnőttek mellett így a populárisabb műfajokat kedvelő gyerekek is közel érezhetik magukhoz a János vitéz zenei világát, miközben megismerkednek a daljátéki stílussal.

A Roxínház előadásával tavasszal már több településen találkozhattak az érdeklődők, a Huszárvágta Tour keretében öt helyszínen nyolc alkalommal tűzték műsorra Kacsóh Pongrác művét, amelyet éppen százhúsz éve, 1904-ben mutattak be. A daljáték az elmúlt évtizedekben mit sem vesztett aktualitásából, hiszen örökérvényű üzenetet hordoz magában, egyszerre szól szerelemről, becsületről, barátságról és hűségről.

Az ismert dallamok – mint az Egy rózsaszál, Jancsi belépője vagy a Kék tó, tiszta tó – ezúttal festői környezetben, a Somogyvár-Kapuvár Nemzeti Emlékhelyen csendülnek fel, a Balaton partjától mindössze húszpercnyi autóútra. Ezzel a társulat visszatér régi nyári játszóhelyére, hiszen a Somogyvári Nyári Színházat ők hozták létre több mint húsz évvel ezelőtt. Egy hosszabb kihagyás után, 2021-ben élesztették fel a nyári játékok hagyományát, és a Szent László Napokhoz kapcsolódva ismét tartanak előadásokat a szabadtéri színpadon. 2023-ban a Made In Hungáriát telt ház előtt mutatták be az Emlékhelyen, és remélik, hogy a János vitéz is hasonló sikerrel fut majd.

A produkció szereplői kaposvári fiatalok, akiket tapasztalt művészek – többek között a kaposvári Csiky Gergely Színházból is ismert, és most a Roxínház társulatát erősítő Horváth Zita, a Roxínház Indul a bakterház előadásának Banyája, Merkei Mónika, valamint a 2023-ban Somogy vármegyében az év színészének választott Szabolcsi János – támogatnak. A címszerepben Orlik Istvánt, Iluskaként a mindössze 18 éves Márkus Csengét láthatja majd a közönség, a daljáték történetének valószínűleg legfiatalabb francia királylányaként pedig a 17 éves Wirth Bianka áll színpadra.

Az előadásról további információ itt található.